Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Mustang får 709 hästar i Europa – inte i USA

Det är mycket Mustang nu. Inte så konstigt med tanke på den europeiska lanseringen och bilens förhållandevis låga prislapp. Nu finns det dessutom ett europeiskt trimkit till GT-versionen.

Nya Ford Mustang ser ut att bli en framtida kioskvältare, och vi européer ser ut att få en bil som verkligen kan välta kiosker tack vare tyska USA-importspecialisten GeigerCars i München.
De har nämligen tagit fram ett europeiskt trimkit till GT-versionen som förvandlar den fem liter stora V8:an till en monstermaskin. Originalmaskinens 418 hästkrafter och 524 newtonmeter är ett minne blott när tyskarna monterat på en 2,9-literskompressor. Effektsiffran flyttas då upp ett antal pinnhål till totalt 709 samtidigt som vridmomentets maxsiffra studsar upp till 706 newtonmeter.

Med 709 hästkrafter och 706 newtonmeter som via två 295 millimeter breda gummiytor når backen avverkas 0-100 km/h plötsligt på 3,9 sekunder (4,8 sekunder original) och toppfarten flyttas fram till 305 km/h (250 km/h original).

I GeigerCars trimpaket ingår även en hel del annat, bland annat ett nytt sportavgassystem i rostfritt stål som sägs ge ett mer NASCAR-likt vrål vid gaspådrag, uppgraderad fjädring, förbättrad motorkylning, större Brembo-bromsar, större fälgar och däck samt mycket annat, inklusive insidan, exempelvis Recaro-sportstolar.

Motsvarande 175 500 kronor kostar GeigerCars motoruppgradering. För totalt 770 000 kronor får man en komplett bil med firmans alla uppgraderingar. Det är lite drygt det dubbla för vad man får punga upp för originalbilen, en Mustang GT med V8 på 418 hästkrafter, hos Ford – där kostar den nämligen 366 500 kronor. Något som GeigerCars inte erbjuder är EcoBoost-versionen med fyrcylindrig turbomotor på 314 hästkrafter. Den kostar hos Ford från 320 500 kronor.

Tror du amerikanerna hänger läpp för att vi européer får så många hästar att leka med? No way! De har ju Shelby med över 700 hästar, Saleen-versionen med 740 hästkrafter och så klart tokläckra Galpin-Fisker Mustang Rocket med 735 hästkrafter! Bilar som vi så klart kan få över till vår sida av Atlanten.