Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Nissan Micra officiell – fakta och bilder

Dagens Nissan Micra har funnits på våra vägar sedan 2010, men nu kommer ersättaren. Nya Micra är lägre, bredare och längre och får ett helt nytt utseende.

I och med den modell som avslöjades i dag på bilsalongen i Paris är Nissan Micra inne på sin femte generation - och nu siktar man på den europeiska marknaden. Modellen är lägre, bredare och längre än sin föregångare och har mer plats på insidan. Dessutom har Micra nya downsizade motorer och bilen har även blivit med turbo. Utöver det har nya Micra även ett nytt chassi och flertalet nya säkerhetsfunktioner för att ytterligare locka de europeiska kunderna.

Vad som blir tydligt är att mycket av designen från konceptet Sway har fått följa med till produktionsbilen. Och det är bra - nya Micra är betydligt snyggare än föregångaren. Några få förändringar har gjorts från Sway för att göra designen mer mottaglig av massan, men det är fortfarande lätt att se likheterna.

Det mest utmärkande på designen är den så kallade ”karaktärslinjen” som sträcker sig från motorhuven, längs sidorna av bilen och ända bak till baklamporna. Delar av C-pelarna, där dörrhandtagen för bakdörrarna är gömda, är svartmålade för att skapa en illusion av att taket svävar. Detta är enligt Nissan för att skapa en luftig känsla. En liten spoiler sitter även ovanför bakluckan för att ge ett mer sportigt intryck än på föregående generation.

Nissan själva menar att mycket av tiden bakom Micra har spenderats på att ge föraren så bra komfort som möjligt. Körställningen är lägre än tidigare, och man har ökat antalet inställningslägen för säten, ratt, pedaler och växelspak. Nissan liknar instrumentpanelen vid ett segelflygplan. Hur de nu ser det kan man fråga sig, men det har i vilket fall som helst blivit rejält mycket snyggare och modernare än i fjärde generationens Micra.

Man har uppdaterat säkerhetssystemen för nya Micra, och nu finns det rejält med system tillgängliga för den osäkre. Nödbroms som upptäcker oskyddade trafikanter är för första gången i en Nissan för den europeiska marknaden. Utöver det har bilen också döda vinkeln-varnare, filhållningsassistent, trafikskyltsigenkänning, parkeringshjälp och helljusassistans tillgängligt till alla versioner.

Med nya Micra satsar Nissan på en sportig körupplevelse. Bilen har fått system från Qashqai och X-Trail för att minska understyrning och förbättra förarkomforten. Dessutom har bilen numer en borstlös och elektrisk servostyrning för att ytterligare förbättra känslan i styrningen. 

Vid lansering erbjuds Micra med tre motorer; en 0,9-liters trecylindrig turboladdad bensinmotor, en 1,0-liters bensindriven sugmotor och en 1,5-liters diesel. Starkast är dieseln och turbomotorn som båda utvecklar 90 hästkrafter. Sugmotorn är något svagare på 73 hästkrafter. 

Försäljningen i Sverige börjar i maj 2017.