Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Nya Nissan Murano 2015
Nya Nissan Murano 2015
Nya Nissan Murano 2015
Nya Nissan Murano 2015

Nya Nissan Murano officiell – med måntak

Nissans mellanstora crossover/suv – Murano – visas upp i New York där det vankas bilsalong om bara några få dagar. Lättare, rymligare, snålare och smartare är några ledord. Dessutom har den måntak!

Dagens Nissan Murano, du vet den du inte kan hålla ögonen ifrån när du möter den, kom 2009 som ersättare till första generationen som hade världspremiär i New York en vår för tolv år sedan. En japansk suv, eller crossover som Nissan själva vill kalla den, som främst är avsedd för den amerikanska marknaden. Men den säljs i Europa, bland annat här i Sverige.

Nu är dagens Murano fem år gammal och på väg att gå i pension. Nya Murano, som visas upp på bilsalongen i New York under andra halvan av april månad, lanseras i slutet av året som årsmodell 2015.

 Nya generationen är en helt ny bil med helt nya former. Får du en känsla av déjà vu är det inte så konstigt. För drygt ett år sedan, på Detroitsalongen, visade Nissan upp konceptbilen Resonance med det nya formspråket V-Motion där fronten bildar ett V som sedan fortplantar sig över resten av bilen. Dessa former sades då vara en tjuvkik på nya Qashqai men framför allt nya Murano. Riktigt så vågad som konceptbilen är inte Murano årgång 2015, men linjespelen över huv, sidor och bakstam finns kvar. V-utförandet i grillen är mer eller mindre intakt, så även den vågade linjeföring där bakre fönstret möter bakskärmen. Men till skillnad mot konceptbilens är nya Muranos D-stolpe en riktigt D-stolpe, inte en glasyta. Även om den svärtade ytan ger sken av att vara glas, något som ska ge intrycket att taket svävar.

Interiört i nya Murano möts man av stora ytor och det känns inte lika rörigt som tidigare. Anledningen till sistnämnda lär ha att göra med antalet knappar och vred. Nissan har varit smarta nog att banta ned antalet från 25 i föregående generation till endast tio i nuvarande. Mycket styrs i stället via ratten och via den åtta tum stora skärmen på mittkonsolen. Mittkonsolens övre del är för övrigt utformad enligt V-principen, det vill säga samma form som vi hittar i grillen. Inte mycket mer än ventilationsutblåsen i nya Murano är desamma som i lillebror Qashqai.

 När vi ändå är inne på interiören måste vi lyfta fram glastaket som åkande i nya Murano kan njuta av. Den har typen av glastak kallas av biltillverkarna normalt för panoramasoltak, men inte av Nissan. I Murano är det ett måntak... ett måntak. Det är alltså inte solens strålar man vill släppa in eller öppna upp för, utan månens. Detta stora måntak har vuxit med 29 procent jämfört med motsvarigheten hos föregående generation. Dessutom har den öppningsbara sektionen utökats med 40 procent på längden.

En annan interiör detalj som ökat i storlek är bagageutrymmet som, med uppfälld baksätesrygg, sägs erbjuda det största utrymmet i klassen. Några siffror i liter får vi dock inte höra i dag. Baksätesryggen kan enkelt fällas helt plant med golvet utan att man behöver gå från dörr till dörr. Fällningsoperationen sköts helt och hållet från bakluckan.

Nya Murano har en 3,5-liters V6-motor under huven. Den levererar 264 hästkrafter och 325 newtonmeter och är kopplad till Nissans nyutvecklade automatlåda Xtronic. Utan att precisera i siffror säger Nissan att den nya drivlinan sänker förbrukningen med 20 procent jämfört med vad utgående generation klarade av. Men drivlinan är inte hela anledningen till sänkt förbrukning. Bilens reducerade luftmotstånd (cd-värde på 0,31) och lägre vikt (minus 59 kilo) bidrar också.

 Murano finns i fyra olika utrustningsnivåer/utföranden – S, SV, SL och Platinum. Oavsett vilken version så finns var och en med antingen fram- eller fyrhjulsdrift, samt 18- eller 20-tumshjul.

Listan över säkerhetssystem i Murano är diger. Krockkuddar överallt, inklusive knäkrockkudde för föraren, översiktskameror fram, bak och sidorna, tre olika lasersystem som övervakar exempelvis döda vinkeln, autobroms, adaptiv farthållare, utökad parkeringshjälp och mycket annat är standard eller tillval.

Lanseringen äger alltså rum senare delen av 2014. Några prisuppgifter är inte offentliggjorda. I dag kostar Murano från knappt 460000 kronor, det vill säga 2,5 gånger mer än nya Qashqai.