100215-Nya Nissan Patrol

Nya Nissan Patrol

Nya Nissan Patrol presenterades i går i Abu Dhabi. Det är sjunde generationen av Nissans största suv, en suv som numera bjuder på mer lyx och mjukare former än tidigare. Toyota Land Cruiser får se upp.

När man tänker på stora terrängdugliga suvar med fyrhjulsdrift tänker man oftast på Land Rover, Range Rover eller Toyota Land Cruiser. En konkurrent som man allt som oftast glömmer bort är minst lika dugliga Nissan Patrol. Anledningen till denna minneslucka stavas förmodligen bilens frånvaro på den europeiska marknaden. I Sverige har den till exempel inte sålts sedan sommaren 2009.

Modellnamnet Patrol är gammalt och anrikt med 60 år på nacken. Den kantiga Patrol som vi är ”vana” vid att se på vägarna i dag är dock inte riktigt lika gammal. Denna sjätte generation kom 1997.

Nu är det alltså dags för sjunde generationen att göra sitt intåg och världspremiären av denna gick av stapeln i går i Förenade Arabemiratens huvudstad Abu Dhabi. Att hålla världspremiären under ett VIP-event i en av världens rikaste städer låter kanske aningen udda, men är inte helt konstigt om man tänker att Förenade Arabemiraten och Saudiarabien är två av de största marknaderna för Nissan Patrol.

Nya Nissan Patrol har fått betydligt modernare former jämfört med utgående version. Linjerna är mjukare och bilen känns kraftfullare. Vi låter Nissan produktdesignchef, med det något ironiska namnet Taiji Toyota, förklara:

– Inte så kantig och hardcore som sin föregångare, de mjuka nya ytorna är vackra och lägger till en känsla av modernitet till formgivningen. Samtidigt behåller den sin robusthet och respektingivande vägnärvaro.

Om nya Nissan Patrols Land Cruiser-liknande former har något med designchefens efternamn att göra tror vi inte, men visst är de båda japanska kraftbitarna ganska snarlika i en hast?!

Även insidan har uppdaterats kraftigt. Nu är det betydligt mer ombonat och lyxigt jämfört med tidigare. Anledningen till detta, enligt Nissans egen undersökning, är att större delen av Patrol-köparna spenderar mindre än 15 procent av sin tid med terrängkörning. Nu vill Nissan bjuda på mer lyx och flärd för hela den åkande familjen, inte bara föraren.

Mycket läder, borstad aluminium och träinlägg är det som gäller interiört. Så även ett nytt entertainment-system med sjutums färgskärmar på olika ställen. Jämfört med föregående generation av Patrol har även utrymmet inne i kupén ökat. De åkande i baksätet, andra raden, har i nya Patrol tio extra centimeter för bensprattel. Utrymmet för de åkande i tredje sätesraden ska också ha utökats.

Nya Nissan Patrol, som bygger på en helt ny plattform (Infiniti QZ ska få ta del av denna), lanseras med en nyutvecklad V8-motor på 5,6 liter. Den ersätter den tidigare raka sexan på 4,8 liter. Ur de 5,6 litrarna plockar man ut 400 hästkrafter och 550 newtonmeter. Vi får hoppas att Nissan ämnar lansera en motsvarande dieselmaskin och kanske även en mindre oljebrännare för snålare gång. Nissan har dock inte nämnt något om andra maskiner än den introducerade V8:an på 5,6 liter.

Motorn är kopplad till en ny sjustegad automatlåda som skickar vidare motorns kraft till alla fyra hjulen. Fyrhjulsdriftsystemet är en vidareutveckling av det tidigare systemet och bjuder på fyra inställningsmöjligheter för föraren – sand, asfalt, snö och sten.

Andra tekniska nyheter förbättrad fjädring och värdsnyheten HBMC (Hydraulic Body Motion Control) som ska minska krängningar vid kurvtagning och ojämnt väglag samtidigt som det sägs öka på komforten vid normal körning. Även starthjälpen i backe är förbättrad liksom ”farthållaren” vid nedförslut.

Nya Nissan Pantrol börjar säljas inom kort som årsmodell 2011. Förvänta dig dock inte att se någon på våra svenska vägar. I alla fall blir den inte vanlig här hemma eftersom nya Patrol inte ska säljas i Sverige.

https://youtu.be/zd8heCpJXtI?height=347&width=575

Test och provkörningar