Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Nissan

Nya Nissan Qashqai blir minst ett halvår försenad

Nej, det blir ingen produktionsstart för tredje generationen av Nissan Qashqai i år. På grund av störningar i produktionen och bland underleverantörerna under coronakrisen tvingas Nissan skjuta på produktionsstarten till efter april 2021, som tidigast.

Nissans populära suv Qashqai var tänkt att lanseras stort i Europa under hösten och vintern med produktionsstart i Nissans fabrik i Sunderland i oktober.

Men så blir det inte. Coronakrisen har tvingat Nissan att skjuta på projektet i minst sex månader. Beskedet från Nissan är att produktionen kan starta "efter april 2021".

Enligt vissa rapporter är Nissans ledning inte allt för ledsna över beslutet då det under tiden kan bli tydligare import- och exportregler mellan England och EU.

Det är heller inte omöjligt att förseningen beror att Nissans delvis nya ledning i Japan inte helt bestämt sig för hur och var produktionen ska ske. Bilarbetarna i brittiska Sunderland har tvingats se flera nedskärningar och Brexit-förhandlingarna oroar.

TEST: Nissan Qashqai mot 13 andra suvar

Nissan ska stänga sin fabrik i Barcelona vilket fått arbetarna i Sunderland att hoppas på ett tillskott i form av Nissan X-Trail. Men Nissan beslutade nyligen att den produktionen ska flyttas hem till Japan. Beslutet kommer efter att Renault och Nissan delat upp sina verksamheter för att minska intern konkurrens i koncernen.

Nissan har också varnat dem som förhandlar med EU om att en allt för dålig deal kommer att påverka fabriken i Sunderland.

LÄS OCKSÅ: Nya Nissan Qashqai blir hybrid och laddhybrid

Dagens Qashqai byggs i Nissans fabrik i brittiska Sunderland.Dagens Qashqai byggs i Nissans fabrik i brittiska Sunderland.Dagens Qashqai byggs i Nissans fabrik i brittiska Sunderland.
Dagens Qashqai byggs i Nissans fabrik i brittiska Sunderland. Foto: Nissan

Under tiden Nissan tvingas vänta på sin nya Qashqai sjunker försäljningen. I vanliga fall är Qashqai segmentets storsäljare i Europa men nu har Volkswagen Tiguan, Peugeot 3008 och Toyota C-HR fått ett klart försprång.

LÄS OCKSÅ: Så blir Nissans strategi i Europa

Nissan har investerat närmare fem miljarder i fabriken för att klara Qashqai-produktionen och beskedet från Nissan är alltså att Qashqai ska byggas i Sunderland med start efter april 2021.

Som ett led i omstruktureringen av Renault-Nissan-Mitsubishi-koncernen har Nissan beslutat att Renault ska utveckla och bygga nästa generation av Micra. Renault är klassledande i Europa med sin Clio och nu ska de två modellerna utvecklas tillsammans, av Renault. Redan i dag byggs Nissan Micra i Renault-fabriken i Flins utanför Paris jämsides Renault Zoe och tidigare även Renault Clio. Nyligen flyttade dock Renault hela produktionen av Clio till Slovenien och Turkiet.

Sedan tidigare har alliansen beslutat att Mitsubishi ska lämna Europa med start redan i höst.

LÄS OCKSÅ: Då stoppar Mitsubishi leveranser av Outlander

På bilden överst i artikeln ses Nissan Ariya Concept som presenterades 2019. Produktionsfärdiga bilen är även den presenterad, elektriska suven Ariya med 50 mils räckvidd.