Nissan Qashqai

Nya Nissan Qashqai fick full pott i Euro NCAP

Krocksäkerhetsinstitutet Euro NCAP har satt klorna i nya Nissan Qashqai och utsatt den för enorma påfrestningar. Resultatet blev att nya Qashqai belönades med fem stjärnor av fem möjliga.

PeO Kjellström var nyss iväg och provkörde nya Nissan Qashqai. Han kom hem med ett leende på läpparna, nya Qashqai är nämligen en bra, komfortabel och rymlig bil även om den inte är lika nydanande som den var när första generationen dök upp.

När nu Euro NCAP har krocktestat nya Qashqai är det upplagt för en ny Nissan-succé. Qashqai fick nämligen betyget fem stjärnor av fem möjliga, något annat hade varit remarkabelt. Qashqai fick överlag bra betyg och poäng sett över hela krocktestoperationen men vissa moment skulle kunna ha resulterat i bättre krocksäkerhetsskydd.

 Totalt skrapade nya Qashqai ihop 319 poäng fördelat enligt följande:

Vuxenskydd 88 av 100 poäng

 Inte riktigt i klass med de bästa bilarna förra året då flera nådde upp över 90 poäng. Poängavdrag gjordes främst för att skyddet mot bröstet var godkänt utan att vara på topp vid sidokrocktestet mot en stolpe och att skyddet mot bröstet hos passageraren vid frontalkrocktestet inte heller var riktigt i topp, samt att pisksnärtskyddet i framsätena sågs som marginellt skyddande, ett medelbetyg helt enkelt.

Barnskydd 83 av 100 poäng

83 poäng låter kanske inte så högt men är högre än merparten av bilarna som krocktestades förra året. Det är också högre än de 75 poäng som Volvo V40 nådde upp till vid 2012 års krocktester. Volvo V40 utsågs för övrigt till det årets mest säkra bil enligt Euro NCAP.

 Nissan Qashqai föll inte igenom på någon punkt sett ur barnsäkerhetsperspektivet.

Fotgängarskydd 69 av 100 poäng

Även här är nya Qashqai bättre än merparten av bilarna testade förra året. Exempelvis är 69 poäng bättre än konkurrenterna Toyota RAV4, Honda CR-V och syskonbilarna Opel Mocca/Chevrolet Trax.

 Medan huvens framkant i mitten skyddar fotgängare bra är det sämre ställt med dess mer perifera delar. Huvytan ger vid islag ett bra eller till och med väldigt bra skydd på sina ställen. Däremot skyddar A-stolparna direkt dåligt mot islag.

Säkerhetssystem 79 av 100 poäng

 I momenten passiva och aktiva säkerhetssystem föll inte nya Qashqai igenom på någon punkt. Poängavdrag gjordes bland annat på systemet som varnar för fordon framöver, det anses bra men inte bäst.

Kompletta Euro NCAP-utlåtandet för nya Nissan Qashqai kan du ta del av här (på engelska).