Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Nissan

Nya Nissan X-Trail avtäckt i Japan

Nissans storsuv når nu de japanska bilhallarna. Europa får vänta på X-Trail som nu kommer med hybriddrift.

Nya Nissan X-Trail visades upp under bilsalongen i Shanghai förra året, nu har den haft premiär i Japan och med det kommer en hel del tekniska detaljer.

Bilen bygger på plattformen CMF som kan skalas till bilar i olika storleksklasser och ska användas av en mängd modeller i Nissan/Renault/Mitsubishi-koncernen. X-Trail placerar sig i toppen av Nissans modellutbud men delar teknik med Qashqai. Det betyder att den från start kommer att få tillgång till märkets nya hybridteknik vid namn e-Power, en teknik vi inte var allt för imponerade av när vi provkörde Qashqai e-Power. Nissan själva hävdar dock att den plockar det bästa från el- och bensindrift.

X-Trail ska ha störst bagageutrymme i klassen, enligt Nissan. Foto: Nissan

X-Trail har liksom Qashqai en 1,5-liters bensinmotor med turbo och variabel kompression som ger kraft till ett batteri som jobbar tillsammans med en elmotor som driver hjulen. Den totala effekten är 190 hästkrafter.   

Nya X-Trail kommer som både framhjulsdriven och med märkets fyrhjulsdriftssystem e-4ORCE. Väljer du det sistnämnda får du även möjligheten att köpa till en tredje sätesrad. X-Trail har även Nissan enpedalsfunktion e-Pedal.

X-Trail är utrustad med Nissans assistanssystem ProPILOT. Foto: Nissan

Invändigt har X-trail två skärmar på 12,3 tum, en i förarmiljön och en på mittkonsolen. Röstfunktionen Amazon Alexa finns tillgänglig liksom en head-up display på 10,8 tum. Bilen har också ett 100-volts eluttag med en effekt på 1 500 watt, starkt nog för att kunna användas vid nödsituationer, hävdar Nissan.

Nya X-Trail börjar säljas i Japan den 25 juli. Till Europa skulle bilen ha kommit i sommar men nu väntas lanseringen ske nästa år. I USA har bilen funnits i närmare två år vid namn Rogue men med andra drivlinor.