Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091019-nya opel astra
091019-nya opel astra
091019-nya opel astra
091019-nya opel astra Foto: Axel Wierdemann

Nya Opel Astra – direktrapport från provkörningen

Den tionde kompakt-Opeln från Rüsselsheim har visats. Och vad passar väl bättre än att skicka PeO Kjellström på provkörningen av nya Astra? Vi når honom för ett kort utlåtande.

Hallå igen PeO. Är det Tyskland som gäller denna gång också?

 – Absolut. Frankfurt. Men i stället för att springa omkring på en bilsalong som en tok så har vi fått köra bil. Lite i alla fall.

Och hur är nya Astra?

– Snygg! Jag tyckte den såg lite blek ut på bild först men den växer i verkligheten. Framförallt snett bakifrån med de breda skuldrorna, från den vinkeln ser den krallig ut. Den har ju växt något grymt på bredden, hela sju centimeter i spårvidd bak, 5,6 centimeter fram. Totalt är den 17 centimeter längre än föregångaren, nu 442 centimeter.

Andra kvaliteter värda att nämna?

– Tyst. Väldigt tyst, knappt ett knyst vare sig från motor eller hjulställ. Jag tror till och med att den är tystare än Golf på de tyska släta vägarna. Nya Astra känns över huvud taget väldigt komfortabel. Kanske inte så kul direkt men komforten är väl viktigare för en familjebil.

Vad blir det för motorer och karosstyper?

– Femdörrars blir först ut i januari. Fyra bensinalterativ. 1,4 liter och 1,6 liter med eller utan turbo. 100, 115, 140 respektive 180 hästar. Två dieselmotorer. Lilla 1,3 CDTI som blir miljöbil och bara drar 0,42 liter milen och släpper ut 109 gram koldioxid. Detta utan start/stopp-teknik. Och så 1,7-liters CDTI på 110 hästar. Kombin kommer 2011 liksom Twin Top och 2012 är det dags för coupé och en fyrhjulsdriven liten suv.

Vad har du kört för versioner i dag då?

– Bara 1,4 Turbo. Det blev lite stressigt. Det är ju inte bara du som ska ha min tid i anspråk. Måste skriva till tidningen också. Går till tryck i morgon i nummer 24. Då får ni mer om nya Astra. Men 1,4 var inte speciellt skoj faktiskt. Kändes aldrig att den hade överladdning.

Okej PeO, tack än en gång. Syns i veckan på redax.

– Absolut. Tjingeling.

Men, PeO! Finns det priser?

– Inga som är helt klara. Förhoppningen är att 1,4 inte ska överstiga 150 000 kronor. Det är allt som är sagt. Och det är inte försäljningstart förrän i januari som sagt.

Okej, tack. Vi hörs!

– Och du...! Vill bara påminna läsarna igen om att i nummer 24 nästa vecka får de läsa allt från provkörningen av nya Astra. Så länge kan de läsa den faktaspäckade artikeln som du länkar till här under.

Läs mer