Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Opel Combo Life officiell – Berlingo som tysk

Opels duktiga fraktare för familjen, Combo Life, kommer nu i en ny skepnad. Men har vi inte setts förut?

Nu kommer en ny generation av Opels Combo-modell, den fjärde i ordningen sedan 1986 men det var först med tvåan som skåpbilen fanns för persontransport, som bilen på bilderna här.

Nya Opel Combo Life finns i två längder, 440 och 475 centimeter, och med två eller tre baksätesrader. I det stora utförandet rymmer bilen mellan 597 och 2 693 liter medan den mindre som mest rymmer 2 126 liter.

Du som samtidigt tittar på bilderna förstår att detta är Opels version av den nyligen presenterade Citroën Berlingo. Opel ingår ju som bekant numera i PSA-koncernen och nog känns det mesta igen från Cittran, också invändigt även om Combo Life har en Opel-ratt.

På en punkt finns dock en stor skillnad: bilens front. Den franska tokigheten är här ersatt av tysk stramhet även om grillen är nog så gapig. Borta är även de så kallade airbumpsen längs karossens sidor. Opeln ska dessutom kunna beställas med endast en skjutdörr till baksätet. Bilderna i galleriet nedan visar även den omfattande mängden stuvutrymmen som modellen Berlingo har gjort sig känd för, nya versionen är inget undantag.

Liksom Berlingo kommer Combo Life med en mängd förarassisterande system och tekniska funktioner. Bland annat lyfter man fram sin Opel Eye frontkamera som assisterar bilens olika system, head up-display och 180-graderskamera.

Drivlinorna specificeras inte i detalj mer än att både diesel- och bensinmotorer finns i utbudet som driver framhjulen via fem- eller sexväxlade manuella lådor eller åttastegad automatare vilket med största sannolikhet är koncernens EAT8 som lyfts fram i presentationen av Berlingo.

Att Opel Combo till stora delar bygger på Citroën Berlingo kommer inte som någon chock. Man har tidigare gjort klart att Opel mer och mer ska bygga på PSA-teknik, dels på grund av rättighetsskäl men även för att tekniken anses som föråldrad. Såklart finns det även en ekonomisk aspekt på det hela.

Studerar man modellen Combos släktträd historiskt sett hittar man olika donatorer för varje generation. De första tre generationerna baserades på egna modeller (Kadett E, Corsa B och C) medan den nu utgående generationen från 2011 baserades på Fiat Doblò.

I höst öppnas orderböckerna i Sverige för modellen men om eller var modellen får en fysisk premiär nämns inte. PSA har dock tidigare övervägt att stryka Opel från den annalkande Genèvesalongen om det inte finns några nya produkter att visa upp.