Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Opel Corsa försenas på grund av PSA

PSA:s köp av Opel leder så klart till konsekvenser för den tyska biltillverkaren som varit under GM:s beskydd i nästan 90 år. Men i det långa loppet ska övergången från amerikansk till fransk ägande leda till något positivt.

Det var i måndags morse som det blev officiellt, franska PSA Group köper tyska Opel av amerikanska General Motors (GM) för motsvarande 21 miljarder kronor. PSA och Opel har sedan snart fem år tillbaka ett plattforms- och tekniksamarbete, men nu ”ska de bli ett”. Att en stor biltillverkare lämnar en koncern för en annan är dock inte helt smärtfritt, åtminstone inte i ett initialt skede.

GM vill så klart inte att PSA ska få utnyttja deras teknik hur som helst och PSA vill självklart att produkterna ska genomsyras av deras ingenjörskonst. Därför ska en hel radda planerade Opel-modeller utvecklas på nytt och först ut blir nya Corsa som var tänkt att presenteras under 2019 men som i stället skjuts ett år fram i tiden. När den kommer blir det alltså med PSA-teknik under skalet. Ytterligare fem PSA-baserade Opel-modeller ska lanseras innan utgången av 2023, modeller som helt eller delvis måste återgå till ritbordet.

När nu PSA köper Opel av GM innebär det att många befintliga modeller bär på GM-teknik vilket kan göra konkurrenssituationen lite skev. Därför har GM och PSA skrivit på ett konkurrensavtal som innebär att PSA inte tillåts lansera dessa bilar på nya marknader utanför Europa. Samma sak gäller GM, de får inte lansera produkter i Europa som bygger på samma teknik och som kan tänkas konkurrera med befintliga Opel-bilar.

PSA har också bekräftat att Opels populära vd Karl-Thomas Neumann kommer att vara kvar för att leda företaget även de närmaste åren. PSA:s vd Carlos Tavares säger sig vara imponerad av det arbete han redan åstadkommit hos Opel och att han har full tillit till att han fortsätter i samma anda.