Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Opel Corsa skakig i Euro NCAP

Ytterligare fyra modeller har krocktestats av Euro NCAP och inte helt oväntat är Opel Corsa den enda bilen som inte klarar fem stjärnor. Något som Mazda CX-30, Mercedes GLB och Ford Explorer gör.

Euro NCAP har krocktestat 33 bilar i år och endast tre bilar har fått sämre än fem stjärnor som slutbetyg. Jeep Cherokee, Peugeot 208 och nu Opel Corsa. DS 3 Crossback, Kia Ceed och Citroën C5 Aircross behöver hjälp av extra säkerhetspaket för att nå upp till högsta säkerhetsnivån, men klassas ändå som femstjärniga.

208 och Corsa är syskonbilar så när 208 förra månaden fick fyra stjärnor var samma flopp för Opel Corsa i det närmaste oundviklig. Men Corsa är riktigt nära fem stjärnor, endast en procentenhet för lågt betyg inom förarassistans avgjorde.

Opel Corsa hade behövt ta sig upp på eller över 70 procent i kategorin förarassistans, men snubblar på målsnöret med 69. Oavsett så har Corsa ett klart sämre vuxenskydd än Peugeot 208, 84 procent jämfört med 91. I den här grenen är 84 procent årets tredje sämsta resultat. Jeep Cherokee är sämst på 80 och lite oväntat är det BMW 1-serie som är näst sämst. Barnskyddet är bra på 86 procent och fotgängarskyddet på 66 procent är också bra för klassen och hela tio procentenheter bättre än syskonbilen 208.

Mazda CX-30 briljerar och ger ett nästan perfekt vuxenskydd: 99 procent. En procent bättre än Mazda 3 som är årets näst bästa bil. Mazda CX-30 presterar bra resultat i alla kategorier med sitt lägsta betyg i förarassistans på 77 procent.

LÄS MER: Provkörning av Mazda CX-30

Mercedes GLB är den senaste suven från Mercedes som är snarlik mellanklassuven GLC sett till storlek. Inte lika imponerande resultat i vuxenskydd som Mazda men faktum är att med GLB:s fina resultat för barnskydd, 88 procent, innehar Mercedes fem av de sex bästa resultaten i år inom kategorin.

Ford Explorer är här i ny tappning och tillbaka i Europa med Sverige inräknat. Den stora suven klarade sig bra i testerna och att få fem stjärnor var inga problem. Även om fotgängarskyddet på 61 procent är på gränsen till dåligt.

Ford Explorer

https://youtu.be/m1BwHrlBFsc

⭐⭐⭐⭐⭐

Vuxenskydd: 87

Barnskydd: 86

Fotgängarskydd: 61

Förarassistans: 76

Läs mer hos Euro NCAP

Mazda CX-30

https://youtu.be/EOLZNmIMp28

⭐⭐⭐⭐⭐

Vuxenskydd: 99

Barnskydd: 86

Fotgängarskydd: 80

Förarassistans: 77

Läs mer hos Euro NCAP

Mercedes GLB

https://youtu.be/HX6-aAZc74Q

⭐⭐⭐⭐⭐

Vuxenskydd: 92

Barnskydd: 88

Fotgängarskydd: 78

Förarassistans: 74

Läs mer hos Euro NCAP

Opel Corsa

https://youtu.be/cQPCPGpZpDI

⭐⭐⭐⭐

Vuxenskydd: 84

Barnskydd: 86

Fotgängarskydd: 66

Förarassistans: 69

Läs mer hos Euro NCAP