Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Axel Wierdemann

Nya Opel Insignia Grand Sport officiell – fakta och bilder

Opel Insignia som vi känner den i dag är på väg att pensioneras. En helt ny generation har världspremiär på bilsalongen i Genève men redan nu bjuder den Rüsselsheim-baserade biltillverkaren på bilder och fakta.

Det var i april 2008 som Opel första gången visade upp Insignia för världen och därmed officiellt deklarerade Vectra som död. Insignia tog då ett stort kliv genom att bjuda på nya former och ny teknik. Snart har det passerat nio år och även om Insignia fortfarande gör ett hyfsat jobb börjar den kännas gammal. Därför presenterar Opel nu nya Insignia som inte bara – än en gång – bjuder på nya former och ny teknik utan också ett nytt namn. Insignia heter från och med denna andra generation Insignia Grand Sport. Affixet är till för att markera förnyelsen hos modellen, lite på samma sätt som Mokka har blivit Mokka X (även om det bara rörde sig om ett ansiktslyft i det fallet).

Formmässigt är nya Insignia ett stort kliv framåt. Gamla Insignia ansågs vara slank när den kom men i jämförelse med nya blir den plötsligt lite klumpig i formerna. Nya generationens linjer påminner starkt om de som nya Astra visar upp – från den låga och breda fronten till de L-formade bakljusen. Trots likheterna är exempelvis fronten ändå egen hos Insignia Grand Sport då den har inspirerats av Monza Concept från 2013. Opel menar att konceptbilen har stått förebild när nya generationen formgavs, även interiört. Vissa likheter kan helt klart skönjas.

Den ser snabb ut även när den står stilla. Men riktigt snabb blir den inte förrän längre fram då OPC-versionerna dyker upp.

Nya Insignia bygger på en helt ny arkitektur som har tillåtit Opels ingenjörer att laborera mer med nya tekniker och lättviktsmaterial. Totalt har modellen blivit upp till 175 kilo lättare än sin föregångare. Enbart karossen står för 60 av dessa kilon.

Opel klämmer inte fram någon siffra för hur lång nya Insignia är men den ska vara i princip lika lång som föregångaren, men i nuläget obekräftade uppgifter talar om 55 millimeter extra från nos till rumpa. I så fall betyder det att Insignia Grand Sport är 489,7 centimeter. En ganska stor bil med andra ord. Den är samtidigt 29 millimeter lägre, vilket innebär 146,9 centimeter från strumplästen och upp, och spårvidden har utökats med elva millimeter. Överhängen fram och bak är kortare än tidigare och det förklaras främst av att axelavståndet vuxit med hela 92 millimeter. Med en snabb huvudräkning får man fram 282,9 centimeter mellan främre och bakre axeln. Insignia ligger axelavståndsmässigt en bra bit ifrån bilar som exempelvis BMW 5-serie, Mercedes E-klass och Volvo S90, men i grenen knäcker den bland annat Volkswagen Passat vilket den inte gjorde tidigare trots att själva bilen var längre. Tack vare det längre avståndet mellan hjulaxlarna vågar Opel säga att nya generationen bjuder på betydligt bättre interiöra utrymmen än sin föregångare. Bagageutrymmet sväljer 490 liter. Det är tio liter mer än i exempelvis Mercedes C-klass men också 96 liter mindre än i Volkswagen Passat med sedankaross. Med nedfälld baksätesrygg ryms upp till 1 450 liter.

Slanka coupéliknande former är det som gäller för Opel numera. Man vill sudda ut gamla fördomar, en gång för alla. Just från denna vinkel får man hyfsat kraftiga Volkswagen CC-vibbar (främst bakluckan och bakljusen).

Mycket teknik har tryckts in i Insignia Grand Sport. Modellen är första bil att ha en aktiv motorhuv i aluminium som ska skydda fotgängare bättre vid påkörning än en konventionell huv.

Strålkastarna är av Opels IntelliLux LED matrix-typ bestående av 32 kluster för anpassning av ljusbilden vid olika trafiksituationer. Antalet kluster är dubbelt så många som Astra har och ska göra anpassningen än mer flexibel. För att öka synfältet vid exempelvis kurvor höjs ljusintensiteten i de inre klustren och helljuset ska med ny teknik kunna lysa upp till 400 meter.

En stor del av den nya tekniken finns för att öka säkerheten. Utöver ovan nämnda detaljer finns exempelvis adaptiv farthållare med autobroms, filhållningsassistent med varning för ofrivilliga filbyten samt varningssystem som uppmärksammar föraren på korsande trafik bakom bilen vid exempelvis backning ur en parkeringsruta.

FlexRide-chassit har uppgraderats och styrs av Drive Mode Control-enheten som är bilens hjärna. Systemet kan ställas in i tre olika lägen som är förinställda – Standard, Sport och Tour – eller ställas in efter eget behag. Stötdämpare, styrning, gasrespons och växlingspunkter (endast automatväxlade bilar) påverkas av inställningarna.

Kommer du ihåg härvan med knappar på mittkonsolen Insignia hade när den kom som årsmodell 2009? När modellen ansiktslyftes inför 2014 hade Opel reducerat antalet rejält och med nya Insignia Grand Sport är det ännu färre knappar. Stilrent och prydligt, som det bör se ut i en bil när det snart står 2017 i kalendern (i skrivande stund).

Nytt för Insignia är även head up-display, 360-graders kameravy för enkel manövrering i trånga utrymmen, senaste generationerna av Opel OnStar och IntelliLink där infotainmentsystemet är kompatibelt med båda Android Auto och Apple CarPlay. Trådlös laddning av mobiltelefoner finns också.

Inga motorer presenterades i nuläget utan de blir officiella under 2017, men vi kan förvänta oss en bred palett av bensin- och dieselmotorer. Kan vi kanske också hoppas på en laddhybrid? En sådan lär dock inte vara aktuell vid världspremiären i Genève i mars nästa år.

Opel lyfter fram en nyutvecklad åttaväxlade automatlåda som optimerar växlingsmönstret för lägre förbrukning och sägs vara så smidig vid växlingarna att de knappt känns. Denna automatlåda kommer till en början endast att kunna kombineras med fyrhjulsdrivna modellversioner. Fyrhjulsdriftssystemet är för övrigt nytt där två elektriskt styrda lamellkopplingar ersätter differentialväxeln som tidigare satt vid bakaxeln. Torque vectoring-teknik är en annan nyhet som ska göra körningen säkrare.

För ett par dagar sedan kunde vi avslöja hur nya Insignia ser ut och då även kombiversionen Insignia Grand Sport Tourer. Den har premiär efter vanliga Insignia Grand Sport som ställs ut i Genève i mars 2017. Klicka på bilden för att se fler avslöjande bilder på nya Insignia i olika karossvarianter. (Foto: CarPix) Foto: CarPix

Kort efter världspremiären i Genève kan vi vänta oss att kombimodellen Sports Tourer, eller Grand Sport Tourer som den kommer att heta, gör entré och kanske även en ny Country Tourer-version för den som vill ha en lite mer oöm variant av kombimodellen. Just kombimodellen Grand Sport Tourer kanske Opel inte håller på så speciellt länge eftersom vi och vår spionfotograf avslöjade den för bara två dagar sedan. Bilderna på den bilen, helt omaskerad, ser du här.

Så småningom lär det även komma OPC-versioner med en bra bit över 300 hästkrafter.

Kan Insignia Grand Sport följa upp Insignias succé med att vinna titeln Årets Bil (Insignia vann 2009). Så sent som i år vann nya Astra samma titel. Vad tror du?

Så här ser den ut i svart (Foto: CarPix) Foto: CarPix

Vid vår omröstning för ett par dagar sedan, när vi visade er de avslöjande bilderna på både karossversionerna, drog nya Insignia Grand Sport till med väldigt höga betyg för utseendet. 81 procent av nästan 3 600 röster gillade eller gillade mycket vad de då såg.