Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Euro NCAP

Nya Peugeot 208 snubblade i krocktest

Fyra nya bilmodeller har säkerhetstestats av Euro NCAP. Det blev högsta betyg till nya BMW 1-serie och 3-serie medan nya Peugeot 208 och uppdaterade Jeep Cherokee bara fick fyra stjärnor av fem möjliga.

I Euro NCAP:s säkerhetstest får en tydlig majoritet av bilarna högsta betyget fem stjärnor. Hittills i år har 29 bilar testats i bland annat situationer som innefattar olika typer av kollisioner och 27 av dem har fått högsta betyg. Tre av bilarna har nått upp till de fem stjärnorna först när diverse säkerhetssystem har kopplats på, något som bilarna oftast är standardutrustade med när de säljs i Sverige.

Av denna anledning är det smått häpnadsväckande när en bil genomgår säkerhetstesterna utan att lyckas få högsta betyg.

I Euro NCAP:s senaste krocktestomgång, som inkluderar fyra nya bilmodeller, är det framför allt nya Peugeot 208 som vi reagerar på. Den franska biltillverkaren brukar normalt prenumerera på högsta betyget när det gäller märkets storsäljare. Denna gång gick de dock bet.

Peugeot 208. Även den gula bilen på översta bilden är Peugeot 208. Foto: Euro NCAP

Nya 208, som även kommer som elbil, lyckades väldigt bra i krockskyddet av vuxna och barn samt ganska bra sett till förarstödsystem. Plumpen kom i stället sett till skyddet av fotgängare. Motorhuven ger ett ganska bra skydd, men det är framför allt vindrutans nedre del samt A-stolparna (främre takstolparna) som är farliga eftersom dessa ytor är för hårda. Även stötfångaren/fronten erbjuder för dåligt skydd mot fotgängarens bäckenparti.

Euro NCAP noterade också att autobromssystemet kan känna igen fotgängare men inte oskyddade trafikanter av snabbare slag, exempelvis cyklister. Den testade bilen var utrustad med ett kamerabaserat autobromssystem medan det radarbaserade systemet, som är extrautrustning, inte testades och därmed eventuellt kan vara bättre på att upptäcka faror.

Jeep Cherokee. Foto: Euro NCAP

Jeep, som förra året chockade med att Wrangler endast fick en stjärna, lyckades inte hela vägen fram med uppdaterade Cherokee. Det blev fyra stjärnor genom att inte imponera i något av de fyra momenten. Allra sämst gick det i skyddet av fotgängare.

När nuvarande Cherokee krocktestades 2013 fick modellen fem stjärnor, men på den tiden var kraven inte lika höga som i dag.

BMW 1-serie. Foto: Euro NCAP

BMW lät krocktesta både nya 1-serie och nya 3-serie. Båda modellerna fick högsta betyg. Genomgående ganska höga poäng delades ut till båda bilar i alla moment förutom i vuxenskyddet hos 1-serie som bara fick 83 poäng av 100 möjliga. Det är faktiskt näst sämst av de 20 krocktestade bilarna i år, endast Jeep Cherokee är sämre.

BMW 3-serie. Foto: Euro NCAP

Nedan ser du samtliga betyg och poäng som delades ut till de fyra testade bilarna. Där finner du även länkar till respektive bils sida på Euro NCAP:s webbplats om du vill fördjupa dig i resultaten.

BMW 1-serie

https://youtu.be/W3U7h24oop4

⭐⭐⭐⭐⭐

Vuxenskydd: 83

Barnskydd: 87

Fotgängarskydd: 76

Förarassistans: 72

Läs mer hos Euro NCAP

BMW 3-serie

https://youtu.be/aBAIytptrBQ

⭐⭐⭐⭐⭐

Vuxenskydd: 97

Barnskydd: 87

Fotgängarskydd: 87

Förarassistans: 76

Läs mer hos Euro NCAP

Jeep Cherokee

https://youtu.be/HCENvL4Y1yU

⭐⭐⭐⭐

Vuxenskydd: 80

Barnskydd: 78

Fotgängarskydd: 56

Förarassistans: 69

Läs mer hos Euro NCAP

Peugeot 208

https://youtu.be/qEOor4ZK_SQ

⭐⭐⭐⭐

Vuxenskydd: 91

Barnskydd: 86

Fotgängarskydd: 56

Förarassistans: 71

Läs mer hos Euro NCAP