Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Peugeot 3008 officiell – bilder, video och fakta

Peugeot presenterar nya 3008, en suv som ska konkurrera med bland annat Nissan Qashqai och Kia Sportage.

https://youtu.be/l7FIR2OH63c

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Strax efter att en bild på nya 3008 läckte ut drog Peugeot täcket av den nya familjesuven och delar nu med sig av alla uppgifter. Till skillnad från sin föregångare är modellen numera en regelrätt SUV än tidigare. Tack vare den nya EMP2-plattformen är 3008 nu åtta centimeter längre, totalt 445 centimeter, och trots det cirka 100 kg lättare än modellen den ersätter. Markfrigången är 22 centimeter.

Utseendemässigt har Peugeot tagit ut svängarna rejält och gett 3008 ett nästintill konceptlik utseende med skarpa veck och kraftfullt uttryck. Tack vare det större formatet kan de åkande njuta av 24 millimeter extra benutrymme i baksätet, 36 mm extra huvudutrymme och 17 respektive 4 mm extra axelutrymme fram och bak. I bagageutrymmet går det in upp till 520 liter, 90 mer än tidigare, och fälls stolsryggarna ryms upp till 1 580 liter. Enligt Peugeot ska det även gå att lasta prylar som mäter upp till tre meter.

Kupén är utrustad med Peugeots senaste i-Cockpit-system, som ska ge en mer förarorienterad och digitaliserad miljö, något som 3008 är först ut med men kommer att införas i övriga modeller framöver.

Instrumenteringen är placerad ovanför den lilla ratten och inryms nu i en 12,3 tum stor digital skärm, lik exempelvis Audis Virtual Cockpit. Ett utrymme som går att utforma efter förarens önskemål med bland annat stora mätartavlor eller mindre diton och mer fokus på navigation. Infotainmentsystemet styrs via en pekskärm på åtta tum och är kompatibelt med bland annat Android Auto och Apple CarPlay.

Under huven erbjuds en samling av BlueHDi- och PureTech-motorer, de förstnämnda på antingen 1,6 eller 2,0 liter med 100, 120 samt 150 eller 180 hästkrafter. 120- och 180 hästaren erbjuds även med sexväxlad automatlåda. På bensinsidan finns två alternativ, 1,2 eller 1,6 liter med 130 respektive 165 hästkrafter varav den starkaste endast erbjuds med automatlåda, till 130-hästaren erbjuds den som tillval.

Några förbrukningssiffror delar Peugeot dock inte med sig av i nuläget.

På säkerhetssidan hittar vi system som bland annat autobroms, filkörningsassistent, trötthetsvarnare, automatiskt helljus samt adaptiv farthållare och dödavinkelvarnare.

Nya Peugeot 3008 kommer att lanseras i Sverige vid årsskiftet men pris är ännu inte fastställt.