Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Nya Peugeot 308 2014
Nya Peugeot 308 2014
Nya Peugeot 308 2014
Nya Peugeot 308 2014

Nya Peugeot 308 officiell – bilder och fakta

Ersättaren till dagens Peugeot 308 heter – 308. Nu har fransmännen dragit skynket av nya bilen som följer samma formspråk som 208. Nya 308 är kortare i rocken än föregångaren, och samtidigt 140 kilo lättare. Under 85 gram per kilometer släpper snålaste versionen ut.

Hösten 2007 lanserades Peugeot 308 som då efterträdde 307. Nu är det dags för en ny generation av Peugeots golfklassare. ”Ah, 309”, tänker du kanske då? Icke. Som vi tidigare berättat gör Peugeot en liten rockad och låter sifferkombinationen 308 kvarstå. Att fransmännen inte hoppar på 309-beteckningen lär bero den 309-modell som lanserades 1985 som storebror till 205. Det är för nära inpå rent tidsmässigt. Samtidigt för beteckningen 309 inte alls samma härliga vibbar med sig som 205. 308 kvarstår helt enkelt.

 Trots att den gamla beteckningen hänger kvar är det mycket nytt hos nya 308, det rör sig om en helt ny generation.

 Först och främst är nya 308 nättare än den generation som snart kastar in handduken för gott. 4,25 meter på längden är tre centimeter kortare än föregångaren. 1,46 meter på höjden är hela sex centimeter lägre. Ändå lovar Peugeot att det interiöra utrymmet är mer väl tilltaget än i utgående 308. Exempelvis har bagageutrymmet vuxit med ofantliga 122 liter till 470 totalt. Hur detta har möjliggjorts ska bli intressant att kika närmare på i framtida test och provkörningar. En 35-procentig ökning är verkligen inte lite.

 Nya Peugeot 308, som byggs på PSA-gruppens nya EMP2-plattform, inte bara ser lättare ut i steget än sin föregångare, den är verkligen lättare. Precis som med dryga årsgamla 208 har nya 308 genomgått en bantningskur som heter duga. 140 kilo har den tappat.

 Sänkt vikt borgar för lägre förbrukning och sänkta utsläpp. I dagsläget preciserar Peugeot inte vilken motorpaletten blir men de avslöjar åtminstone att nya 308 etablerar nya referensramar för utsläpp i klassen, inte minst den snålaste modellen som ska släppa ut under 85 gram koldioxid per kilometer.

 Peugeot har smetat nya 308 full med det senaste. Exempelvis har vissa modellversioner full-LED-strålkastare i fronten, en teknik som dyker upp allt mer på nya bilar i dag men som fortfarande är sällsynt i de mindre bilklasserna. I just golfklassen säger sig Peugeot vara först med tekniken.

 Bakljusen är även de av LED-typ och rent utseendemässigt följer de ”kloformen” som vi känner igen från 208.

 Likaså interiört andas det en hel del 208. Instrumentbrädan och mittkonsolen har dock en formgivning som står på egna ben och känns mer rätt för denna större biltyp, men instrumenthuset är i princip 208 rakt av, nämligen med en placering högt upp på instrumentbrädan som gör att den finns i synfältet ovanför rattkransen. Alla är dock inte helt nöjda med lösningen då ratten, beroende på förarens kroppslängd, kan vara i vägen för mätartavlorna. i-cockpit kallar Peugeot tilltaget.

 Mittkonsolen är väldigt ren med få knappar och vred. Stilrent. Det mesta styrs i stället med hjälp av den 9,7 tum stora pekskärmen. Om det är så praktiskt att ha allt via en pekskärm återstår att se i framtida test. Har snygga lösningar fått gå före användbarhet?

 Nya 308 ska tillverkas i Peugeots fabrik i Sochaux. I september är det publik världspremiär på bilsalongen i Frankfurt och lite senare under hösten är det försäljningsstart. Några prisuppgifter finns inte i dagsläget så vi ber att få återkomma på den punkten tillsammans med övriga specifikationer, så som motoralternativen.

Notera att det är halvkombiversionen med fem dörrar som presenteras här. En kombiversion kommer att dyka upp lite senare, troligtvis även en CC-version.