Nya Peugeot 308 SW – alla fakta och många bilder
Nu går Peugeot ”all in” och berättar allt om nya generationen 308 i kombiutförande – eller SW (SportWagon) som fransmännen kallar den i familjevänligt utförande.
Redan i början av året visade Peugeot upp nya 308 SW men det är först nu som Peugeot drar till med all möjlig information och massor av bilder på deras nya golfklasskombi som har vuxit en hel del jämfört med dess föregångare.
Med sina 458,5 centimeter på längden är nya 308 SW 8,5 centimeter längre än gamla. Däremot är den med 180 centimeter 1,1 centimeter smalare än sin föregångare. På höjden mäter nykomlingen 147,2 centimeter (inklusive de integrerade railsen) vilket är hela 6,3 centimeter lägre än utgående 308 SW. Axelavstånden är 273 centimeter, två mer än i föregångaren.
De tilltagna måtten på längden och mellan hjulaxlarna gagnar utrymmena interiört, inte minst bagageutrymmet som har ökat från 520 till 610 VDA-liter. Det är samma volym som hos nya Skoda Octavia Combi, fem mer än i Golf Sportscombi och – en jämförelse vi inte kan låta bli – 35 liter mer än i Volvo V70.
På båda sidor om bagageutrymmet, snett bakom hjulhusen, finns spakar att dra i för att fälla baksätesryggen (Magic Flat kallar Peugeot systemet) i en 60/40-uppdelning (tyvärr inte 40/20/40 som är en mer flexibel lösning). När sätesryggen fällts uppenbarar sig ett plant lastutrymme som rymmer upp till 1660 liter om utrymmet på 54 liter under bagagerumsgolvet inkluderas. Det är inte i klass med Octavia Combi, som förvisso är en knappt åtta centimeter längre bil, men bättre än exempelvis Volvo V70 som är betydligt större på utsidan.
En annan åtgärd som Peugeot genomfört interiört är att baksätets position flyttats bakåt med 2,9 centimeter vilket ger bättre utrymme för benen hos dem som åker där bak. Dessutom har bakdörrarna breddats för att göra insteget till baksätet enklare.
I ändra änden av nya Peugeot 308 SW hittas en handfull bensin- och dieselmotorer som alla är certifierade för kommande Euro 6-avgaskraven. Bensinmotorn som är aktuell vid lanseringen heter 1,2 PureTech. Den har tre cylindrar som med hjälp av turbo når upp till 130 hästkrafter och 230 newtonmeter. 95 procent av vridmomentet finns tillgänglig från 1500 r/min och upp till 3500 r/min. Sexväxlad manuell låda är standard men segstegad automat finns som tillval. Med manuell låda släpper denna motor monterad i nya 308 SW ut 109 gram koldioxid per kilometer.
Strax efter lanseringen kommer även en 1,2 PureTech med 110 hästkrafter.
På dieselsidan hittar vi två BlueHDI-motorer som med selektiv katalytisk reduktion (SCR) i kombination med partikelfilter sänker NOx-utsläppen med upp till 90 procent samtidigt som mängden andra, i många fall hälsovådliga, partiklar sänks med 99,9 procent.
1,6 BlueHDI är instegaren med 120 hästkrafter och 300 newtonmeter. Med sexväxlad manuell låda släpper den ut låga 85 gram koldioxid per kilometer, lägst i klassen enligt Peugeot.
Ett steg upp hittas 2,0 BlueHDI som bjuder på 150 hästkrafter och 370 newtonmeter. När detta motoralternativ är kopplad till en sexväxlad manuell låda ligger koldioxidutsläppen på 99 gram per kilometer. Är den i stället kopplad till den av Aisin nyutvecklade sexstegade automatlådan med Quickshift-teknik ökar utsläppen en aning till 104 gram per kilometer.
Precis som i halvkombiversionen av nya 308 finns även Driver Sport Pack-tillvalet till nya 308 SW. Med ett tryck på Sport-knappen på mittkonsolen blir den franska kombin mer tilltalande ut förarens perspektiv. Styrning och gas får bättre respons, motorljudet förstärks artificiellt, instrumenteringen går över till att lysa i rött (i stället för vitt) och på skärmen visas extra information så som turbotryck, effekt och G-krafter.
Driver Sport Pack finns till 1,2 PureTech 130 samt 2,0 BlueHDI.
Nya Peugeot 308 SW lanseras i augusti som årsmodell 2015. Några prisuppgifter är i dagsläget inte officiella. Världspremiär inför publik är det i början av mars, alltså om bara ett par veckor.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se