Nya Peugeot 508 officiell – fakta och bilder

Skynket dras av Peugeots mellanklassare 508 under salongen i Genève men nu är modellen officiell med bilder och en del fakta.

I måndags kunde vi visa läckta bilder på nya Peugeot 508 och vi behövde inte vänta länge på att få se fler, dessutom med skärpa och med bilens front blottad eftersom modellen nu har blivit officiell.

Nya 508 är faktiskt kortare än föregångaren: 475 centimeter mot tidigare 483 centimeter men ögat blir lätt lurat då den nya versionen har en mer utdragen och coupélik profil. Dörrarna är numera karmlösa, en detalj som annars är vanligare hos just coupéer.

Nya 508:an mäter 279 centimeter mellan hjulaxlarna, 140 centimeter på höjden och har en 190 centimeter bred kaross. Siffrorna för utgående modell är 282, 146 och 183 centimeter. Resultatet är kompakta mått som passar kunder i detta segment, som Peugeot uttrycker det och jämför bilen med Audi A5 Sportback som påstås ha liknande huvudutrymme men som är trängre i armbågshöjd och har kortare benutrymme bak.

Nya 508 rymmer 487 liter bagage och med nedfällt tredelat ryggstöd ryms 1 537 liter, vilket är mindre än hos utgående modell.

I fronten märks en grill som är lägre och bredare än på tidigare modeller från Peugeot samt kantad av vertikala LED-ljus likt hos konceptet Instinct som visades upp under förra årets upplaga av Genèvesalongen. Grillen får olika mönster beroende på utrustningsgrad. Modellnamnet är monterat på motorhuven som på gamla tiders modeller från märket.

Bakljusen har vi som sagt bekantat oss med tidigare och de kan betraktas som en vidareutveckling av de vi ser hos de senaste modellerna från Peugeot men ska här ha en tredimensionell effekt.

Invändigt gäller Peugeots filosofi i-Cockpit och omfattar en liten ratt, 10-tums pekskärm och högupplöst head up-display med sex olika visningslägen.

Mörkerkamera, autobroms, avstånds- och kollisionsriskvarnare, filassistans, trötthetsvarnare, automatisk helljusomkopplare, adaptiv farthållare, dödavinkelvarnare, 360-graderskamera och parkeringsassistans hör till de hjälpsystem som finns till bilen.

Nu ser vi även inredningen med skärpa och i detalj, en inredning som inte har en plastplupp gemensamt med föregångaren men desto mer med senare modeller som 5008 och 3008. Här är dock ytorna städade och bildskärmen har flyttats ner. Mätarkluster och klaviaturet med knappar på mittkonsolen följer dock samma snitt.

I god Peugeotanda staplas motoralternativen upp utan mummel.

Bensin 1,6 liter

PureTech 180 hk S&S 8-stegad automatisk växellåda (EAT8)

PureTech 225 hk S&S 8-stegad automatisk växellåda (EAT8) (GT-version)

Diesel 1,5 liter och 2,0-liter (beroende på marknad)

BlueHDi 130 hk S&S 6-stegad manuell växellåda.

BlueHDi 130 hk S&S 8-stegad automatisk växellåda (EAT8)

BlueHDi 160 hk S&S 8-stegad automatisk växellåda (EAT8)

BlueHDi 180 hk S&S 8-stegad automatisk växellåda (EAT8)

Nya 508 gör publik debut under den kommande Genèvesalongen tillsammans med en annan Peugeotnyhet: Rifter, en bil som tar över efter modellen Partner och som trots sin boxighet faktiskt bygger på samma EMP2-plattform som 508.