Nya Peugeot 508 SW officiell

Mindre, smartare och snyggare. Nya Peugeot 508 SW gör debut i Paris och kommer till Sverige i början av 2019. 

Under Genèvesalongen i våras debuterade nya Peugeot 508 upp även om vi här på teknikensvarld.se tidigare kunde visa upp läckta bilder på den franska mellanklassaren.

Nu släpper man bilder och information om kombiversionen 508 SW. En modell som känns mer intressant i kombilandet Sverige även om segmentet utmanas av suvar och crossovers.

508 SW är sägs vara inspirerad av Shooting Brake-design, profilen är låg och sportig. Faktum är att den med sina 1,42 meter är lika låg som femdörrarsversionen, vilket är sex centimeter lägre än föregående generation av kombimodellen.

Att nya 508 är kortare än föregångaren vet vi sedan tidigare. Kombin är tre centimeter längre än femdörrarsversionen, den totala längden lyder 4,78 meter, fem centimeter kortare gamla 508 SW. Utrymmet bak har plats för 530/1 780 liter bagage med baksätets rygg uppe/nere att jämföra med 560/1 598 för den gamla modellen.

Formmässigt följer SW samma mönster som femdörrarsversionen. Ja, till den grad att man rakt av fört över de karaktäristiska baklamporna med tredimensionell effekt. Invändigt gäller även här Peugeots i-Cockpit filosofi och utmärkande designdetaljer är digital instrumentering, hög mittkonsol, liten ratt och en pekskärm ackompanjerad av ett klaviatur med knappar.

Nya Peugeot 508 har förarhjälpmedel som IR-kamera, autobroms, automatisk parkering, adaptiv fathållare, filassistans och trötthetsvarnare.

Anledningen till att Peugeot valt att krympa 508:an är att skapa en smidigare bil i stadsmiljö samt att kapa siffror för förbrukning och utsläpp. På vågen är 508 nu 70 kg lättare. Effekten av det hela ska ge klassledande låga nivåer av koldioxidutsläpp. För 130-hästarsdieseln monterad i femdörrarskarossen är förbrukningen 0,38 liter/mil och koldioxidutsläppet 101 g/km, enligt WLTP-cyklen. Siffrorna för bensinaren på 180 hästkrafter är 0,55 l/mil och 125 g/km. Utbudet av drivlinor är de samma som för femdörrarsbilen

.Peugeot 508 SW ska visas upp på Parissalongen i höst. Till Sverige kommer den i början av nästa år.

https://youtu.be/lF-c9sDPbno