Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Porsche

Nya Porsche 911 GT3 är här och mycket snabbare än tidigare

En av de mest uppskattade 911-versionerna – GT3 – är nu i helt nytt utförande kommen. I denna sjunde generation har Porsche Motorsport haft ett större finger med i spelet. Det har lett fram till en bil som har krossat sin föregångares varvtid runt Nürburgring.

Alldeles nyss drog Porsche av det skynke som täckte nya 911 GT3, en modellversion som vi har sett otaliga spionbilder på senaste året och som vi dessutom såg skymten av i en reklamfilm för elbilen Taycan för ett drygt år sedan. Men nu är det alltså slut på spionbilder, spekulationer och drömmer... för nu är den här, den turbolösa 911 som så många har gått och väntat på.

Mer banbil för gatan

Porsche menar att nya 911 GT3, eller 992 GT3 som den ofta kommer att kallas för att lyfta fram generationsbeteckningen, är mer racing för gatan än någonsin tidigare. Modellversionen har nämligen utvecklats i nära samarbete med Porsches motorsportavdelning och flera tekniska lösningar från banbilen 911 RSR, som Teknikens Världs Oskar Krüger nyligen var iväg och fick en unik provkörning med, har plockats över för gatbruk. Exempel på sådana lösningar är framvagnsupphängningen med dubbla länkarmar, den kraftfulla diffusorn samt bakvingens så kallade svanhalsinfästning.

1 AV 4
Foto: Porsche
2 AV 4
Foto: Porsche
3 AV 4
Foto: Porsche
4 AV 4
Foto: Porsche

Stark boxersexa

Maskinen som sätter fart på nya 911 GT3 är en känd sak, en fyraliters boxersexa som i detta nya GT3-utförande är nästan identisk med maskinen som finns i nya 911 GT3 Cup-tävlingsbilen.
Det handlar förstås, som ovan nämnt, om en motor som inte drar nytta av överladdning. Den är en så kallad sugmotor, en motortyp som blir allt mindre vanlig.

Motorn är sammankopplad med antingen en PDK-dubbelkopplingslåda, som tillåter extra snabba accelerationer, eller en sexväxlad manuell låda. Sistnämnda gjorde sitt insteg i 911 GT3 i samband med 991.2-generationen (facelift av 991-generationen), dessförinnan fanns 911 GT3 endast med PDK-låda vilket gjorde en del så kallade puritaner besvikna.
När krafterna har passerat transmissionen når de fram till bakhjulen, GT3 är på sedvanligt vis inte fyrhjulsdriven. För att få fyrhjulsdrift måste man alltså fortfarande söka sig till någon av 911 Turbo- eller 911 Carrera 4-versionerna.

1 AV 3
Foto: Porsche
2 AV 3
Foto: Porsche
3 AV 3
Foto: Porsche

Nya Porsche 911 GT3 i utförande med PDK-låda gör 0-100 km/h på 3,4 sekunder, samma tid som föregångaren. Toppfarten ligger på 318 km/h men utökas till 320 km/h om bilen är manuellt växlad. Toppfartssiffrorna är identiska med tidigare.

Under 7...

Vad som imponerar mest prestandamässigt är tiden det tar för nya 911 GT3 att ta sig runt Nürburgrings nordslinga. 6 minuter, 59 sekunder och 927 tusendelar är 3,5 sekunder långsammare än förra generationen 911 GT3 RS och drygt 12,5 sekunder långsammare än förra generationen 911 GT2 RS. Dock är dessa båda bilar mer extrema, bland annat (mycket) mer effekt och lägre vikt än nya 911 GT3. Mer rättvist är alltså att jämföra med gamla 911 GT3 och vad den fixade varvet på – 7 minuter, 12 sekunder och 7 tiondelar. Nya 911 GT3 är alltså nästan 13 sekunder snabbare än sin föregångare – det är en förbättring som heter duga.
Det ska tilläggas att tiden är satt på det nya, längre varvet som mäter 20,8 kilometer. Tiden för det kortare varvet, 20,6 kilometer, uppmättes till 6 minuter, 55 sekunder och 2 tiondelar.

Porsche 911 GT3 är numera under sju minuter på Nürburgring.
Porsche 911 GT3 är numera under sju minuter på Nürburgring.
Porsche 911 GT3 är numera under sju minuter på Nürburgring.
1 AV 2
Porsche 911 GT3 är numera under sju minuter på Nürburgring.
Foto: Porsche
2 AV 2
Foto: Porsche

Viktväktare

För att hålla nere vikten på bilen – 1 493 kilo med manuell låda och 1 510 kilo med PDK-låda – har Porsche valt främre huv i kolfiberarmerad plast, så kallad CFRP, lättviktsglasrutor, smidda lättviktsfälgar och – förstås – inget baksäte.
Bland tillvalen signerade Porsche Exclusive Manufaktur hittas fler lättviktsalternativ, exempelvis lättviktstak i kolfiber och backspegelkåpor i samma material.

https://youtu.be/I9z1b_z-lm4

Pris och lansering

Porsche har redan öppnat orderböckerna för nya 911 GT3 och begär minst 1,84 miljoner kronor för ett exemplar. Serietillverkningen inleds i maj och i juni dyker modellen upp hos de svenska Porsche-återförsäljarna.