Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Porsche 911 GT3 officiell – mer tävlingsbil för vardagen

Mer varvvillig och med manuell växellåda som tillval – nya Porsche 911 GT3 lovar mer för den fartglade.

Genèvesalongen har öppnat portarna och med det kommer en fartfylld nyhet från Porsche – nya 911 GT3. Med fjärde generationen av modellen, som debuterade 1999, vill Porsche knyta tävlingsbanan och vardagslunken än tätare till varandra.

Motormässigt pratar vi om i grunden samma fyraliters boxersexa som finns i R och GT3 RS men som här bland annat fått nya topplock, nya ventiler och cylinderväggar med extra låg friktion. Rödmarkeringen börjar nu på 9 000 varv/minut och motorn ger 500 hästkrafter utan turboassistans. Nya GT3 väger 1 430 kg vilket ger en förhållande där varje hästkraft bär på 2,86 kilo.

Noterbart är även att modellen nu finns med ett manuellt växellådsalternativ med sex lägen som tillval vid sidan av en sjustegad PDK-dubbelkopplingslåda som kommer som standard.

Porsche menar att GT3 ska (med full tank är man noga med att poängtera) klara 0-100 km/h på 3,4 sekunder med PDK-alternativet och 3,9 men manuell låda. Topphastigheten är satt till 318 respektive 320 km/h.

Bränsleförbrukningen är på 1,29 liter per mil vid blandad körning och GT3 släpper ut 290 gram koldioxid per kilometer.

Chassit är omarbetat och i GT3 sitter du 2,5 centimeter lägre än i en 911 Carrera S. Bilen styr även med bakhjulen och bakaxeln har differentialbroms.

Invändigt hittar vi en ratt på 36 centimeter i diameter känd från modellen 918 Spyder. Trots att man jobbat med att banta bilen är standardstolarna delvis elektriskt manövrerade och infotainmentsystemet är komplett och av senaste Porsche-snitt.

Bilen går att beställa nu och kommer att lanseras i hemlandet under mitten av juni månad. Priset där börjar på 152 416 euro, vilket motsvarar cirka 1 450 000 kronor.