Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091025-porsche 911 turbo
091025-porsche 911 turbo
091025-porsche 911 turbo
091025-porsche 911 turbo

Nya Porsche 911 Turbo – direktrapport från provkörningen

Det är helg, snart vintertid på klockan, men det hindrar inte PeO Kjellström från att vara i selen. Nu i Portugal. Vad sysslar han med där tro?

Vad sysslar du med, Peo?

– Säg så här, Rabe. Vad kan vara bättre helgpyssel än att rasta runt nya Porsche 911 Turbo på en racerbana, Estoril, i Portugal.

Okej, det är taget. Hur är läget där nere då?

– Ganska okej om jag så får säga. 24 grader varmt, lite sol. I min hand nya 911 Turbo med reviderad motor. Nu på 3,8 liter och 500 hästar samt ett osannolikt vrid på 650 Nm. Detta förutsatt att du inte har beställt Sports Chrono Package Turbo. Då kan du under en kort stund få 700 Nm...

Det låter ju ruggigt fränt! Prestanda?

– 0-100 km/h tar ett ögonblick. 3,7 sekunder (3,6 med overboost). Nästa gång du blinkar är du uppe i 200 knyck, det tar 11,9 (11,6) sekunder. Toppfarten är 312 km/h. Det är en helsickes bil till att gå, Rabe! Mätaren står på 230 hur snabbt som helst och då är det nästan 100 kvar innan man når toppfarten.

Det måste vara svårkört?

– Inte det minsta! Det är klart, om jag skulle klara av att köra den på gränsen vore det nog rätt hårigt, men om man nu kör som jag är det inga problem alls. Det är det som är grejen med fyrhjulsdrivna 911 Turbo. Du kan bete dig nästan hur som helst och den förlåter dig. I ren och skär prestanda har den många övermän, men sett över en tid och använd dagligdags är detta nog världens bästa sportbil. Dessutom drar den inte mer (nåja!) soppa än en ordinär familjebil. 1,16 liter milen blandad körning.

Något annat nytt?

– För första gången kan du nu få 911 Turbo med PDK-låda (dubbelkopplingslåda) och den fungerar gudomligt bra. Snabb som ögat. Och du slipper knappar på ratten, det finns riktiga paddlar! Men Porsche är Porsche, de har alltid hävdat att knappar är bättre så paddlar kostar extra…

– Annars är det bara lättare kosmetik. Nya backspeglar och sådant. Det är inte det som är huvudsaken, det är m-o-t-o-r-n! Och vi har jätteont om tid så jag måste ut och köra mer. Det blir en fylligare rapport i tidningen senare.

Vänta nu! Vad kommer den att kosta och när kommer den?

– Jag har inga klara besked i någotdera fallet. Men ett pris runt 1,2-1,3 miljoner är väl inte otroligt. Leverans borde ske ganska snart, i alla fall före nyåret.

Okej, fortsatt trevlig (Porsche-)helg!

– Tackar!

Hallå igen, PeO! Söndag nu och hemma i Sverige igen är du. Har du kanske prisuppgifterna med dig hem?

– Premiär i bilhallarna är det den 21 november. För våra läsare på andra sidan Atlanten som är spekulanter på bilen är det den 30 januari nästa år som gäller. De svenska priserna börjar på 1 560 000 kronor för coupén och 1 678 000 kronor för cabrioleten. Jag tar en av varje, för säkerhets skull.

Läs mer

Test och provkörningar