Nya Porsche Boxster Spyder – tre snabba från provkörningen

Namnet Spyder väger tungt i Porsche-kretsar ända sedan 1950-talets 550 Spyder erövrade racingbanorna. Nu får den legendariska sportvagnen ytterligare en arvtagare i form av Boxster Spyder. Erik Wedberg provsmakar i Florens.

Hej Erik, smakar den nya Spyder-anrättningen bra?

– Fantastiskt bra! Men det visste jag nästan på förhand. Jag har Porsche Cayman GT4 färsk i minnet från årets Bankalas och Boxster Spyder är i stort sett en öppen version av den. Motorn är samma 3,8-litersboxer som kommer från 911 Carrera S men effekten är nedskruvad från 385 till 375 hästkrafter. Greppet är lika klistrigt och balansen nästan lika total som hos Cayman GT4 men intrycken förstärks när ljud, lukter och fartvind kommer in i sittbrunnen. Om Cayman GT4 är optimerad för bankörning så är Boxster Spyder skräddarsydd för just det här – kurviga landsvägar på sommaren.

Är taklösningen lika simpel som på föregående Boxster Spyder?

– Nej, här finns den stora skillnaden. Det fällbara tygtaket är visserligen tio kilo lättare än det på vanliga Boxster, men till skillnad från gamla Boxster Spyder tål det höga hastigheter och automattvätt. Det sköts fortfarande manuellt och det är en process som tar en knapp minut efter lite övning.

När får du hem din bil till Sverige?

– Om jag hade haft råd så skulle jag få den lagom till hösten. Men det är just det där med att ha råd. Spyder-behandlingen gör att priset skenar till 795 000 kronor. Boxster GTS är hundringen billigare. Dessutom är den svenska tilldelningen av Spyder-bilar redan slutsåld.

Hela provkörningen av nya Porsche Boxster Spyder dyker upp i kommande nummer av Teknikens Värld. Missa inte det!