Nya Porsche Cayenne – så här ser den ut

Nå, vad tycker du om tredje generationen av Porsches stora suv Cayenne? I kväll är det premiär men redan nu får du se bilder på nya modellen – inifrån och ut.

I kväll, klockan 21.00 den 29 augusti, slår Porsche på kamerorna för att världen ska kunna beskåda avtäckningen av nya Cayenne i realtid. Men för att se hur nya Cayenne ser ut, från topp till tå samt inifrån och ut, behöver du inte vänta till kvällens presentation. I helgen som gick råkade en av de stora brittiska drakarna publicera 24 bilder med tredje generationen Cayenne och så klart spred sig bilderna vidare i en fart som knappt ens en Porsche kan nå. Att artikeln med bilderna kvickt plockades ned hjälpte föga.

Sett till formen kan nya Cayenne, som är syskonbil med nya Audi Q7 och kommande Volkswagen Touareg (ska tydligen visas i november) tack vare MLB Evo-plattformen, inte beskyllas för att vara nydanande. Nya generationen är väldigt lik föregångaren, åtminstone när man ser den framifrån eller från sidan. Har man öga för detaljer ser man däremot skillnader mellan de båda generationerna. Huven är ny och fronten likaså med kantigare och bredare grillyta. I grillen noterar vi sensorer och radar som utgör grunden i de nya förarassistanssystem som Cayenne får. Andra detaljer som den hängivna Cayenne-fantasten noterar är mer slimmade ytterbackspeglar, nya veck på karossidorna samt nya dörrhandtag.

Bakänden av nya Cayenne bjuder däremot på betydligt fler nyheter. Via denna del av bilen kan även ett otränat öga avgöra vilken generation det handlar om. Bakpartiet är nämligen helt nytt med ett nytt, högre stötfångarparti, ny form på bakluckan och med ett tydligt handtag för denna. Till skillnad från strålkastarna, som visserligen är nya med i grunden ganska lika föregångarens dito, är bakljusen helt nya på Cayenne generation tre. De är lägre och rakare samt sträcker sig en bit längre fram på bakskärmarna. Sist, men absolut inte minst i nyhetsväg, är de båda bakljusen sammanbundna med en ljusramp à la senaste generationen Porsche Panamera.

Interiören är ny men skulle kunna beskrivas som en korsning mellan hur det ser ut i utgående Cayenne och i nya Panamera. Självklart är den kraftiga mittkonsolen kvar men den har gjorts nättare och modernare till utseendet i och med att de väldigt många knapparna har rensats bort till stor del.

Instrumentbrädan är inte riktigt lika stram och rak som i Panamera och infotainmentskärmen smälter inte in på samma sätt.

De tre rundlarna i mätarhuset har ersatts med en stor i mitten, som på klassiskt vis visar varvtalet, som flankeras av, vad det ser ut som, digitala mätarkluster på båda sidorna.

I kväll får vi reda på exakt vilka motorer som är aktuella till nya Cayenne vid marknadsintroduktionen. Sannolikt rör det sig om de båda sexorna på 2,9 respektive 3,0 liter där förstnämnda ger 440 hästkrafter och sistnämnda 330 hästkrafter. En V8 kan vi även misstänka finns med i programmet, så även någon form av laddhybrid, E-Hybrid som Porsche kallar det.

Angående dieselmotorn återstår det att se vad som händer, men det ryktas om att den är pausad i och med att den i nuvarande form är under lupp för då den, även enligt Porsche själva, innehåller olaglig mjukvara.

Missa nu inte att titta in på teknikensvarld.se i kväll med tanke på att nya Cayenne blir avtäckt nere i Tyskland under kvällens senare del.