Nya Porsche Cayman S Foto: Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG

Nya Porsche Cayman officiell – bilder och fakta

Avslöjad i förtid men nu är den officiellt presenterad – nya generationen Porsche Cayman. Precis som Boxster är det mer effekt än i föregångaren, upp till 325 hästkrafter. Men utöver taket finns det en nyhet som skiljer Cayman från Boxster.

För knappt två veckor sedan fick vi redan ta del av nya Porsche Cayman då någon plåtat den med sin mobilkamera. De nya formerna avslöjades till 99 procent. Den där sista procenten får vi dock ta del av nu eftersom Porsche avtäckte den på bilsalongen i Los Angeles i går kväll.

 Jämfört med föregående generationens Cayman, den andra, har både kilon och centiliter sparats. Beroende på modellversion är Cayman nu upp till 30 kilo lättare tack vare lättviktskaross à la Boxster och 911. Bränsleförbrukningen har dessutom sänkts med upp till 15 procent, trots högre effektuttag.

 Som vanligt är det två modellversioner som serveras. Cayman och Cayman S. Förstnämnda är instegsmodellen och levererar 275 hästkrafter hämtade ur 2,7 liter boxermotor som är placerad mellan hjulaxlarna. Cayman är alltså vad man kallar för mittmotorbil. Den som har ögonen på skaft noterar en möjlig felskrivning av effektsiffran. Men nej, så är det icke. Porsche har plockat ur ytterligare tio hästkrafter i ”kajmanen” än i Boxster. Även vridmomentet har ökat med tio enheter jämfört med Boxster. 290 totalt.

 Snäppet värre är Cayman S som har 3,4-liters boxermotor på 325 hästkrafter och 370 newtonmeter. Dessa siffror är inte heller identiska med taklösa syskonbilen Boxster S. Både effektsiffran och vridmomentsiffran är tio enheter högre.

 Cayman utan S gör 0-100 km/h på 5,7 sekunder med manuell låda och 5,6 sekunder med dubbelkopplingslåda (PDK). 0-160 km/h går på 12,9 respektive 12,8 sekunder. Motsvarande siffror för Cayman S är 5,0 respektive 4,9 sekunder samt 10,8 och 10,7 sekunder. Med Sport Chrono-paketet kan 0-100-siffran vässas till 4,7 sekunder. Toppfarten för Cayman är 266 km/h (264 för PDK) och för Cayman S 283 km/h (281 med PDK). Den manuella lådan är sexväxlad, dubbelkopplingsvarianten sjustegad.

 Enligt EU-körcykeln kan Cayman köra runt på 0,77 liter bensin per mil vid blandad körning. Cayman S är lite törstigare med 0,80 liter per mil. Båda siffrorna är med dubbelkopplingslåda. Med manuell låda höjs förbrukningssiffrorna en aning.

 Nya Porsche Cayman har inte bara blivit snålare och snabbare utan även vuxit. Hjulbasen är längre (vilket gett kortare överhäng fram och bak), spårvidden har breddats och hjulen blivit större (18 eller 19 tum). Det ska ge ännu tryggare och roligare egenskaper än tidigare.

 Adaptiv farthållare som håller avståndet konstant till framförvarande fordon är en nyhet bland tillvalen. Andra tillval är ett nytt ljudsystem framtaget av Burmester specifikt för Cayman, nyckellös dörröppning och nyckellös start av bilen.

 Lanseringen av nya Porsche Cayman äger rum i mars nästa år. De svenska priserna börjar på 514 000 kronor för Cayman och 635 000 kronor för Cayman S. De tyska grundpriserna är med dagens eurokurs motsvarande 444000 kronor för Cayman samt 554000 för Cayman S.