Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Porsche Panamera nu med hybriddrift

Det var väl egentligen bara en tidsfråga. Nu har även nya Porsche Panamera blivit med hybriddrift - men mycket fokus ligger fortfarande på prestanda. 

Panamera 4 E-Hybrid startar alltid med enbart eldrift, och kan köra upp till 5 mil utan att släppa ut något över huvud taget. Då med en toppfart på 140 kilometer i timmen. Vill man uppnå bilens maximala prestanda istället får man koppla in ”Sport Plus”-läget. V6:an med biturbo som sitter under motorhuven är då alltid inkopplad och skickar iväg bilen till 100 kilometer i timmen på endast 4,6 sekunder. Fortsätter man gasa är det möjligt att komma upp i hela 278 kilometer i timmen.

Porsche har använt hybridteknik från 918 Spyder för att förbättra prestandan i bilen. Elmotorn i Panamera är på 100 kilowattimmar och har ett vridmoment på 400 newtonmeter. Bensin-V6:an utvecklar hela 330 hästkrafter och 450 newtonmeter. Att ladda elmotorn fullt tar 5,8 timmar med 230-V, 10-A anslutning. Om man istället väljer Porsches 7,2 kilowattladdare som tillval laddas batteriet fullt på 3,6 timmar. Dock kan du ladda batteriet medan du kör genom att sätta bilen i ”E-Charge” läget. Bensinmotorn levererar då mer effekt än vad som behövs för att driva bilen för att ladda batteriet.

Precis som i andra versioner av nya Panamera används den åttaväxlade PDK-lådan i E-Hybrid för att få ner kraften till hjulen. 

Till skillnad från tidigare nämnda ”E-Charge”- och ”Sport Plus”-lägen finns det en rad andra också. Totalt finns det sex olika lägen du kan ställa in bilen i för att få den att drivas på precis det sätt du vill. 

Panamera 4 E-Hybrid kan beställas redan nu, och kommer att lanseras i Sverige den 12:e november. Priserna startar från 980 000 kronor.