Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Porsche Panamera – tre snabba från provkörningen

Testchef Hans Hedberg har flugit till Tegernsee i Bayern för att ta reda på hur mycket bättre nya Porsche Panamera har blivit jämfört med gamla.

Guten Tag, Hans! Wie geht es?

– Sehr gut, danke! Jag är ju i vackra Tegernsee och kör nya Panamera. Det har i många år dividerats om bilens utseende och det görs fortfarande. Trots att grundformerna är desamma är det så mycket bättre. Det bulliga är borta, det fula är borta, den har blivit stramare och skarpare. Bakpartiet går man igång på. Lite 911-feeling över det, och en gnutta Saab 9-5 också.

Hur är den att köra då?

– Hög komfort, högre än tidigare och ännu rymligare tack vare att den blivit något större än föregångaren. Porsche presenterade den som en bil för fyra 190 centimeter långa personer. Tyskt tyst är den också.

– Just nu sitter jag i Panamera 4S Diesel med turbomatad V8 under huven. Den låter riktigt härligt och går som ett skott tack vare 422 hästkrafter och 850 newtonmeter. 0-100 km/h går på 4,5 sekunder. Ännu bättre låter Panamera Turbo med sin V8 på 550 hästkrafter, i den får du det där bluddret som skjuts ut genom ändrören...

Vad kostar kalaset och när når den svensk mark?

– Instegspriset är 1 110 000 kronor och 4S Diesel som jag talade om ligger 1 150 000 kronor. 1 520 000 kronor begärs för Turbon. I oktober/november får de som beställt sina bilar. Omkring 50 svenskar har redan beställt, merparten har valt Panamera Turbo med 550 hästkrafter.

Visst är du sugen på att höra mer om nya Panamera? Det ska du också få göra om du läser i kommande nummer av Teknikens Värld. Där levererar Hans som brukligt en fullspäckad rapport med allt du kan tänka dig. I väntan på den läsningen kan du passa på att fördjupa dig i nya Panamera.