Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Shutterstock & Teknikens Värld

Nya regler för registreringsskylt – grönt ljus för en tredje

Nu blir det tillåtet att ha en extra registreringsskylt till sin bil. Transportstyrelsen gör om reglerna för att underlätta trafikövervakningen om den ordinarie skylten är skymd.

Transportstyrelsen meddelar att det från och med den 2 februari är tillåtet att sätta en extra registreringsskylt på sin bil som den ordinarie är skymd, till exempel om man har en cykelhållare på dragkroken.

Fram till nu har det inte varit lätt att göra rätt. Som förare har man ansvar för att registreringsskyltarna på bilen ska kunna läsas av lätt, men att sätta en extra skylt på cykelhållaren och låta den ordinarie sitta kvar på bakluckan har inte varit tillåtet. Det korrekta skulle vara att ta loss den ordinarie skylten och sätta den bak på cykelhållaren i stället.

Så här får det inte se ut. Nu är det tillåtet att beställa en extra skylt och sätta på cykelhållaren.Så här får det inte se ut. Nu är det tillåtet att beställa en extra skylt och sätta på cykelhållaren.Så här får det inte se ut. Nu är det tillåtet att beställa en extra skylt och sätta på cykelhållaren.
Så här får det inte se ut. Nu är det tillåtet att beställa en extra skylt och sätta på cykelhållaren.

– Min bild är att folk är angelägna om att göra rätt. Men att det framstått som orimligt att man ska behöva ta loss registreringsskylten från bilen för att sätta den på cykelhållaren varje gång den ska användas. Genom den här förändringen anpassar man reglerna till verkligheten, säger Christofer Kärrdahl, strateg på Transportstyrelsen.

För att beställa en extra registreringsskylt behöver man gå in på Transportstyrelsens e-tjänst ”beställa registreringsskylt”. En skylt kostar 62 kronor.