Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya regler om cykelöverfarter förvirrar

Är det bilisten eller cyklisten som ska lämna företräde vid en cykelpassage? Sedan 1 september gäller nya regler vid cykelöverfart men det råder förvirring om hur det ligger till. Ruben Börjesson reder ut.

Sedan 1 september finns det nya regler i Sverige för vad som gäller när cyklister korsar vägen, men än så länge har de nya reglerna mest orsakat förvirring. I somras fattade regeringen beslut om nya regler som prioriterar cyklister, något som det dock har informerats knapphändigt om.

Innan 1 september fanns bara en typ av cykelöverfart, nu finns det två olika sorter som bilister och cyklister måste hålla reda på. Vi låter vår trafikexpert Ruben Börjesson förklara hur det ligger till:

”Det som tidigare kallades för cykelöverfart heter numera cykelpassage. De gamla reglerna för cykelöverfart gäller numera cykelpassage. Cykelöverfart har fått en ny innebörd. Det ska märkas ut med ett nytt vägmärke liknande övergångsställesskylten. Själva cykelöverfarten skall vara upphöjd som ett farthinder eller liknande. Och samma regler som för övergångsställe gäller. Du har alltså väjningsplikt mot en cyklist som är på väg ut på en cykelöverfart precis på samma sätt som du har mot en fotgängare vid ett övergångsställe. När det gäller cykelpassager, alltså de gamla cykelöverfarterna, så ska cyklisten väja innan de kör ut. Jag har inte sett det nya vägmärket någonstans ännu, men vi kan räkna med att på sikt kommer alla cykelpassager, som de heter idag, att byggas om till cykelöverfarter.”