Nya Renault Clio – tre snabba från provkörningen
Renault dras fortfarande med ett skamfilat rykte men det ska nya snygga Clio ändra på en gång för alla. Hur bra är då nya Clio? Vi ringer Mikael Stjerna som är i Italien för första provkörningen.
Tjena Micke! Var i Italien befinner du dig?
– Hej! Jag är i ganska kallt och regnigt Florens men desto gladare blir man av mitt sällskap. En kurvig fransyska som sticker ut från mängden. Snyggt eller inte avgör betraktaren, men mina ögon gillar att vila sig på nya Renault Clio, inte minst interiören som jag anser vara lyckad med färgerna som matcher exteriörens och bra kvalitetskänsla.
En bra start med andra ord. Hur är den att köra?
– Bra körkomfort åt det mjukare hållet. God ljudkomfort och man glömmer lätt att man sitter i en småbil. Ska dock reservera mig för att bilen just nu körs på italienska vägar.
– Dieselmotorn dCi 90 med 90 hästkrafter är lågmäld vid 110 km/h och går riktigt bra. 90 gram koldioxid per liter är finfina siffror men räcker inte till för att göra den miljöbilsklassad i Sverige från och med 1 januari nästa år. Därför finns en optimerad version som släpper ut 83 gram per kilometer och förbrukar 0,32 liter per mil. Då blir Clio med dieselmotor helt plötsligt miljöbilsklassad även nästa år. Bensinmotorerna är två till antalet. Instegsversionen är gamla 75-hästarn som förbrukar otidsenliga 0,55 liter per mil. Bättre är nya trecylindriga maskinen på 0,9 liter och 90 hästkrafter som dricker 0,45 liter per mil. Finns även en optimerad version som nöjer sig med 0,43 liter per mil, det vill säga 99 gram per kilometer. Det betyder dock inte att den är miljöbilsklassad med de nya reglerna.
Vad kostar nya Clio och när är den aktuell för Sverige?
– Från 129900 kronor. Lägg till 10000 kronor och du får nya bensinmotorn. I januari nästa år kommer den till Sverige. Kombin, Sports Tourer som Renault kallar den, kommer senare under våren. Då kommer även Clio RS.
Allt om hur nya Renault Clio är och uppför sig när man sitter bakom ratten kan du läsa om i Teknikens Värld nummer 23/2012 som finns att köpa 25 oktober. Där kan du läsa allt om bilens kvalitetskänsla, utrymmen, motorernas gång, vägkomforten och mycket mer. Om du prenumererar på Teknikens Värld får du som alltid tillgång till provkörningarna och testen före alla andra.
Historik: Renault Clio
Renault 5, som för övrigt var ett av Teknikens Världs sommarskott på 1990-talet, hade levt ett långt liv när den 1990 avlöstes av första generationen Clio.
Renault Clio I (1990-1998)
Lite av en plåtburk men hittade ändå en hel del köpare under sina åtta år. Liten, smidig och snål med de dyrbara dropparna som fanns i tanken. Kanske minns man mest av allt specialversionen Clio Williams som i begränsad upplaga sålde slut i ett nafs. Den tuffa lackeringen och extra hästarna under huven är två av förklaringarna till det.
Renault Clio II (1998-2005)
Clio generation två var större och mer mogen är sin föregångare. Den blev ganska snabb en vanlig syn på svenska vägar vilket man kan förstå då Renault hade trollat bort stora delar av plåtburkskänslan från förr. Tillverkningen av Clio II stoppades inte förrän 2012 efter att de sista sju åren tillverkats parallellt med efterträdaren Clio III.
Renault Clio III (2005-2012)
Tredje generationen Renault Clio tog ett rejält skutt uppåt i storlek med sina extra 21 centimeter på längden. När den introducerades i Sverige gillade vi de bra stolarna fram och instrumentbrädan som var helt okej. Men mycket mer än så blev det inte, bilen övertygade inte. 2009 kom en facelift som höjde materialkänslan interiört.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se