Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Fem snabba aktuella punkter från bilvärlden
2 AV 2
Foto: Renault

Nya Renault Espace officiell

Från mpv till suv. Här är nya Renault Espace, märkets största modell med plats för sju. Lansering i Sverige nästa år. 

Efter två omgångar med så kallade teaserbilder visar nu Renault nu upp nya Espace i sin helhet. Stilbildaren med närmare 40 år på nacken har dock bytt skepnad och är nu en suv efter att under de tidigare sex generationerna varit en mpv.

Renault hävdar dock att trots segmentbytet ska Espace behålla sina traditionella funktioner och modellen är fortfarande märkets mest rymliga med plats för fem eller sju åkande. Bland annat ska knäutrymmet för de på andra raden vara klassledande och lyder 32,1 centimeter. Den tredje sätesraden är skjutbart med 22 centimeter.

Nya Espace är kortare än förra generationen som var en mpvNya Espace är kortare än förra generationen som var en mpvNya Espace är kortare än förra generationen som var en mpv
Nya Espace är kortare än förra generationen som var en mpv Foto: Renault

Själva bilen bygger på plattformen CMF-CD och i längd mäter nya Espace 4,72 meter, det är 14 centimeter kortare än föregående generation av modellen. Lastutrymmet med baksätesryggarna uppfällda är 581 respektive 477 liter för två- respektive treradersversionen. Totalt tar nya generationen 159 till 1 818 liter bagage mot gamlingens 247 till 2 100 liter.

Modellen presenteras med en hybriddrivlina på 200 hästkrafter som har en förbrukning på 0,46 liter per mil vid blandad körning enligt WLTP-körcykeln. Det är samma paket som vi hittar i den 21 centimeter kortare modellen Austral som är noterad för samman förbrukning.

Designen invändigt känner vi igen från andra nyare Renaultmodeller.Designen invändigt känner vi igen från andra nyare Renaultmodeller.Designen invändigt känner vi igen från andra nyare Renaultmodeller.
Designen invändigt känner vi igen från andra nyare Renaultmodeller. Foto: Renault

Förutom utrymmen är komfort en paradgren för modellen historiskt sett. Espace ska enligt Renault erbjuda sofistikerade material och finish i toppklass och modellen finns med ett väl tilltaget glastak med en yta på en kvadratmeter. Varje sätesrad har två kontakter av typen USB-C. 

Modellen har sammanlagt 32 förarstödsystem inom områdena säkerhet, körupplevelse och parkeringshjälp samt finns med fyrhjulsstyrning. Invändigt känner vi igen oss från andra Renaultmodeller som Mégane E-Tech Electric och Austral med småkantig ratt skärmytor i L-format, där den vid ratten mäter 12,3 tum och den på mittkonsolen 12 tum.

Nytt för modellen är det tuffare utförandet Esprit Alpine med satingrå färg, frontspoiler och svartrutiga grill. Den versionen ser du på bilden överst i denna artikel.

Beställningar av nya Espace öppnar under våren i Europa, i Sverige lanseras bilen under 2024.