Nya Renault Mégane – tre snabba från provkörningen

En helt ny Mégane-generation är på ingång till de svenska Renault-handlarna. Teknikens Världs Mikael Stjerna har redan hunnit avverka några mil i bilen, så låt oss börja med att fråga honom om den är bra – eller inte.

Tjena Micke, var är du?

– Bakom ratten i en sprillans ny Renault Mégane. Ett mer geografiskt svar vore i ett solig och 17 grader varmt Lissabon.

Vad är nytt förutom att Renault Sverige har tagit tillbaka apostrofen över första e:et i Mégane?

– Det handlar om så mycket mer än en liten apostrof. Bilen är helt ny, varenda plåtbit har inte setts tidigare. Och de snygga linjerna är svenska, de är signerade Agneta Dahlgren.

– Utrymmena är goda, modellen har ju vuxit en del. I baksätet är huvudhöjden bra men benutrymmet hade kunnat vara bättre. Nya Mégane bjuder på hög sittkomfort, även i baksätet men då framför allt för två personer.

– Den går bra på vägen och motorerna känns igen från tidigare, men det är inte det som är häftigast. Det som är verkligen nytt och sticker ut är den stora skärmen mitt på instrumentbrädan, precis som på storebror Talisman. Systemet fungerar bra och man kan ställa in allt mellan himmel och jord, men behövs det?

Vad kostar nya Mégane och när dyker den upp på våra breddgrader?

– Tyvärr är inga priser satta i nuläget, så på den frågan går jag bet. Orderböckerna är tänkta att öppnas i januari.

– En kombiversion är aktuell lite senare under nästa år, och 2017 kommer en hybridvariant.

Vi tackar Mikael Stjerna för en kort pratstund och fokuserar nu på att få läsa hans kompletta provkörningsrapport av nya Renault Mégane som du hittar i Teknikens Värld nummer 3/2016, en tidning som utkommer den 14 januari.