Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Rolls-Royce Ghost blir fyrhjulsdriven

Rolls-Royce förnyar sitt modellprogram och nu ska storsäljaren Ghost byggas på en ny plattform.

Därmed ska den tidigare bakhjulsdrivna bilen drivas med båda hjulaxlarna.

Ghost får också fyrhjulsstyrning.

Rolls-Royce slutade att bygga modellen Ghost redan förra året efter tio framgångsrika år. Ghost har varit Rolls-Royce storsäljare men fick 2018 intern konkurrens från nya suven Cullinan som Rolls-Royce räknar med tar över förstaplatsen på sikt.

Första generationen Ghost byggdes på gammal plattform, gemensam med bland annat dåtidens BMW 7-serie, men nu ska Ghost få samma teknikuppdatering som tidigare Phantom fått. Alla tre modellerna, Ghost, Phantom och Cullinan, ska framöver byggas på samma plattform. Ghost är som bekant något mindre än Phantom.

PROVKÖRNING: Rolls-Royce Cullinan

Ghost kommer att få samma fina fyrhjulsstyrning som finns på Cullinan. Rolls-Royce och Ghost ska också få ett nyutvecklat fjädringssystem som helt ska ta bort ojämnheter i vägen. Systemet använder sig av information från en kamera för att på förhand se hur vägen ser ut och anpassa bilens fjädring därefter.

Precis som Phantom får Ghost också ett system där bilen föreslår en viss växel beroende på vägen ser ut, till exempel inför en skarp kurva. Systemet bygger på GPS-information.

Designen kommer att förändras en aning men räkna inte med några stora eller dramatiska skillnader jämfört med dagens Ghost. Det finns än så länge inga uppgifter om motor och växellåda men vi förväntar oss en fortsättning med V12-motorn som funnits med sedan 2003. Möjligen kommer någon form av elektrifiering.

PROVKÖRNING: Rolls-Royce Phantom

Tidigare har Rolls-Royce uttalat försiktiga prognoser om eventuella elbilar. "När tiden är rätt" är allt som hittills kommit fram. Däremot har Rolls-Royce gjort analysen att deras kunder inte är intresserade av några laddhybrider, det är V12 eller el som gäller.

Förra året såldes drygt 5 000 Rolls-Royce-bilar och det var framför allt en stor efterfrågan på suven Cullinan.

PROVKÖRNING: Rolls-Royce Ghost