Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080218-phantom-coupe
080218-phantom-coupe
080218-phantom-coupe
080218-phantom-coupe

Nya Rolls-Royce Phantom Coupé

På Genèvesalongen, som du vid det här laget vet äger rum nästa månad, ska Rolls-Royce visa upp sin senaste skapelse – Phantom Coupé. Med V12, 453 hästkrafter och klassledande bränsleförbrukning ska den locka fler spekulanter till den gamla britten.

Bilen som Rolls-Royce ska visa upp i Genève är den mest förarorienterade av de Phantom-modeller som finns tillgängliga i dag. Britterna har lagt ned mycket tid för att sätta föraren i centrum, samtidigt som passagerarnas komfort och upplevelse ska hålla vanlig Rolls-Royce-klass. Bilen är mer dynamisk än någon Rolls tidigare har varit samtidigt som den är fullsmetad med, som de själva kallar det, cutting-edge-teknik.

Under den mäktiga huven vilar en 6,75 liter stor V12-motor som levererar 453 hästkrafter och 720 newtonmeter. Trots detta monster hävdar britterna att Phantom Coupé är segmentledande när det gäller bränsleekonomi. Jämfört med Drophead Coupé är tanken 25 procent större, allt för att föraren ska kunna njuta av sin bil under en längre sträcka.

De långa bakhängda dörrarna gör insteget till baksätet enkelt, bilen klarar alltså fyra åkande. Bagageutrymmet är väl inte världens rymligaste med sina 395 liter, men i gengäld kan man fälla ner baklämmen, dels för enkel ilastning men främst för att man kan använda den som picnic-bord och sittplats.

Rolls-Royce Phantom Coupé, som bygger till stor del på konceptbilarna 100EX och 101EX, börjar produceras i Goodwood i sommar. Vad prislappen hamnar på är ännu okänt, men räkna med ett gäng veckopengar...