Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
John Lennons Rolls-Royce Phantom VJohn Lennons Rolls-Royce Phantom VJohn Lennons Rolls-Royce Phantom V
John Lennons Rolls-Royce Phantom V

Nya Rolls-Royce Phantom snart här – visas med historisk utställning

I morgon är det premiärdags för nya Rolls-Royce Phantom, och för att fira detta ställs nu sju historiska företrädare – med särskilda historier – ut i London.

Teaserbild på nya Rolls-Royce Phantom VIIITeaserbild på nya Rolls-Royce Phantom VIIITeaserbild på nya Rolls-Royce Phantom VIII
Teaserbild på nya Rolls-Royce Phantom VIII

I morgon kväll, brittisk tid, är det dags för nya Rolls-Royce Phantom att premiärvisas. Vi har redan sett läckta bilder, och i förra veckan visade Rolls-Royce själva teaser-bilden här till höger. I samband med avtäckningen kommer också en rad historiska Rolls-Royce Phantom – sju stycken för att vara exakt – att ställas ut i London.

Utställningen, som kallas Eight Great Phantoms (den inkluderar även den nya generationen av Rolls-Royce flaggskepp), inkluderar ett exemplar av varje generation av modellen. Första generationen representeras av Fred Astaires Phantom I från 1927, som normalt sett huserar på Petersen Museum i Los Angeles.

Andra generationen representeras av ett exemplar ägt av Sir Malcom Campbell, tävlingsförare som körde den legendariska hastighetsrekordvagnen Bluebird till fartrekord 1933. Phantom III representeras av ett exemplar ägt och kört av fältmarskalk Bernhard Montgomery, som ju under andra världskriget satte stopp för Tysklands – under ledning av ökenräven Rommel – frammarsch i Nordafrika, i det berömda slaget vid El Alamein.

Fältmarskalk Montgomerys Rolls-Royce Phantom IIFältmarskalk Montgomerys Rolls-Royce Phantom IIFältmarskalk Montgomerys Rolls-Royce Phantom II
Fältmarskalk Montgomerys Rolls-Royce Phantom II

Fjärde generationen Phantom representeras av en bil ägd av Sir Aga Khan III, som kämpade för muslimska rättigheter i Indien, och var generalsekreterare för Nationernas Förbund – FN:s företrädare – mellan 1937 och 1938. Femte generationen Rolls-Royce Phantom utgörs av kanske det mest berömda exemplaret, John Lennons sirligt målade Phantom V från 1967. Bilen ska visa på den mer excentriska sidan av Rolls-Royce.

Sjätte generationens Phantom, som tillverkades mellan 1968 och 1990 representeras av exemplaret ägt av Storbritanniens Drottning Elizabeth II, medan den sjunde generationens Phantom representeras av det första exemplaret – tillika den första som tillverkades i Rolls-Royce nya fabrik i Goodwood och början på den nya eran för märket, under BMW:s ägande, år 2003.

Utställningen av de åtta bilarna pågår på Bonhams på New Bond Street i London, från 29 juli till 2 augusti i år, så det gäller att skynda dit ifall du vill hinna se den. För mer information – alla bilder och fakta – om nya Rolls-Royce Phantom, håll utkik här på teknikensvarld.se senare nu i veckan.