Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya ryktet: Google bygger sin egen bil

Sökmotorföretaget Google har sedan en tid tillbaka genomfört tester med självstyrande bilar. Dessa har dock hittills varit ombyggda versioner av vanliga bilar. Nu avslöjas dock att Google har planer på att bygga en helt egen bil.

Källan till ryktena är uttalanden från Amir Efrati, tidigare reporter på amerikanska tidskriften Wall Street, som hävdar att Googler redan har varit i kontakt med flera underleverantörer inom bilbranschen, bland annat tyska Continental AG och kanadensiska Magna (som ju bland annat äger Magna Steyr i Österrike) för produktion av en egen Google-bil.

Bakgrunden till Googles intresse för att bygga en egen bil handlar om företagets projekt med självkörande bilar som pågått sedan 2010. Hittills har det dock handlat om ombyggda versioner av ”vanliga bilar”, så som Toyota Prius eller Lexus RX. Sedan man kontaktat flera biltillverkare och tillfrågat dem ifall de var intresserade av tekniken – men överallt fått kalla handen – ska företaget alltså ha tagit de första stegen mot att göra en helt egen självkörande bilmodell.

Men även om Google, i ett framtidsperspektiv, tänkt sig sälja bilen till vanliga privatpersoner så planerar man också för företagskunder. Särskilt intressant menar man att bilen skulle vara för automatiska taxitjänster, som således i framtiden inte kräver en förare. Man ska redan ha tittat på lämpliga städer för att införa en sådan tjänst.

Det finns dock många hinder kvar att övervinna för Google. För att sälja självkörande bilar till privatpersoner krävs en försäljningsorganisation, samtidigt som priset för de självkörande bilarna måste bli mer överkomligt. I dagsläget, med de testfordon Google har byggt, ligger kostnaden per bil på omkring 150 000 dollar, motsvarande knappt en miljon kronor. Dessutom behöver Google få många lagar förändrade till att tillåta självkörande bilar. I dagsläget är Googles testbilar endast tillåtna i de amerikanska delstaterna Nevada, Kalifornien, Florida och huvudstaden Washington DC.

Vad tycker du? Skulle du vilja köpa en självkörande bil?