Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Daimler AG

Nya rymliga Mercedes CLA Shooting Brake

Efter coupén kommer kombin. Eller en Shooting Brake, rättare sagt. Vi pratar om Mercedes CLA med extra utrymme som nu täckts av under Genèvesalongen. 

Nya Mercedes CLA debuterar i Genève. Ja, som Shooting Brake, vill säga. Coupéversionen presenterades under teknikmässan CES i Las Vegas tidigare i år.

Bilarna är likadana bak till B-stolparna sedan sträcker Shooting Brake ut sig för att rymma 505 liter mot 495 hos föregångaren, presenterad 2015. Bagageutrymmet har växt både på djupet och bredden, närmare bestämt med 51 millimeter respektive 66 millimeter.

Foto: Daimler AG

Nya CLA mäter i millimeter 4 688 i längd, 1 830 i bredd. 1 442 i höjd och 2 729 mellan hjulaxlarna. Modellen har med andra ord växt 48 i längd, 53 i bredd (exklusive ytterbackspeglar), 30 mellan axlarna men krympt med två i höjd – allt med millimeter angett.

Invändigt har det blivit rymligare på alla håll, mest i armbågshöjd fram (35 millimeter) och för armbågar och axlar bak (44 respektive 22 millimeter). Störst ökning får annars lastöppningens bredd som växer med 236 millimeter till 871 millimeter.

Foto: Daimler AG

Invändigt följer CLA Shooting Brake samma mönster som Coupén som i sin tur känns igen från A-klass som blev officiell i februari 2018. Inte konstigt alls då de alla är syskonmodeller. Med A-klass debuterade det nya infotainmentsystemet MBUX som nu slussas ut i övriga Mercedesmodeller, senast uppdaterade GLC.

CLA är den sportigaste av Mercedes kompakta modeller, inte bara till formen. Tyngdpunkten är lägre, spårvidden både fram och bak är vidare, bakaxeln mer avancerad och fjädringen annorlunda. Ett adaptivt fjädringssystem finns som tillbehör liksom en mängd olika fälgar från 16 till 19 tum.

Foto: Daimler AG

Toppversionen är CLA 250 Shooting Brake med en radfyra på 225 hästkrafter och 350 newtonmeter kopplade till en sjustegad dubbelkopplingslåda. Driften sker på framhjulen.

Fler alternativ av drivlinor ska finnas när Mercedes CLA Shooting Brake kommer ut på marknaden under september månad. Bilen kommer liksom föregångaren byggas i Kecskemét-fabriken i Ungern.