Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Suzuki

Nya S-Cross officiell – Suzukis elbil kommer 2025

Suzukis första elbil ligger några år fram i tiden, i väntan på den lanseras en ny generation S-Cross. 

Världens biltillverkare har kommit olika långt med att elektrifiera sin modellpalett, en av dom som har har stått och stampat är Suzuki. Nu har emellertid märkets vd Toshiro Suzuki gjort klart att märkets första helt eldrivna bilmodell ska komma 2025.

Offentliggörandet gjordes under en premiärvisning av tredje generationen S-Cross som liksom andra Suzuki-konstruktioner finns som mildhybrid. Trots att man vara tidigt ute med att lansera mildhybridteknik så har man halkat på efterkälken i elektrifieringsracet. Nyligen adderades förvisso två elektrifierade modeller i sortimentet, hybriden Swace och laddhybriden Across, men de är i grunden Toyota-modeller.

Toyota bZ4X – kan även bli en Suzuki. Foto: Toyota

Toyota blir med största sannolikhet också vägen när det gäller Suzukis första elbil. Nyligen presenterades bZ4X som även kommer i skepnad av en Subaru i form av modellen Solterra. De tre japanska märken har sedan ett par år tillbaka knutit tätare kontakter med varandra och ska dela en hel del teknik framöver. Huruvida Suzukis elbil blir mer eller mindre en Toyota bZ4X med Suzuki-emblem återstår dock att se.

Nya S-Cross ska i alla fall tillverkas i Ungern och når den europeiska marknaden redan i år, till Sverige kommer den i februari 2022. Bilen har märkets beprövade bensinmotor på 1,4 liter i kombination med fyrhjulsdrift samt finns i två utrustningsgrader och med automatlåda som tillval.