Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Saab 9-3 Aero Sedan 2014
Saab 9-3 Aero Sedan 2014
Saab 9-3 Aero Sedan 2014
Saab 9-3 Aero Sedan 2014 Foto: Glenn Lindberg

Nya Saab 9-3 Aero Sedan – tre snabba från provkörningen

Hans Hedberg och Glenn Lindberg är i Trollhättan och kör Nevs version av Saab 9-3 Aero Sedan. Känns den nydanande eller gammal? Är det mycket bil för pengarna? Vi ringer och hör oss för.

Hej Hans och Glenn, hur är det att köra ”nya” Saab 9-3?

– Det är exakt samma känsla som när jag körde 9-3 Griffin för ett par år sedan. Man känner igen sig, vilket var väntat. Bilen har förändrats på ungefär 100 punkter, två av dessa syns direkt. Dels är det emblemen som är nya och svarta, dels är det stolarna som är oerhört kantiga. Vad gäller stolarna är de nya och säkrare än Saabs tidigare SAHR2-stolar. De nya doningarna har samma kärna som i Volvo XC90 och min första känsla är att långfärdskomforten i dem är lika bra som i de gamla. En annan detalj som är ny är dimljusens uttåg för DRL-varselljus på samma placering.

9-3 är ju en gammal konstruktion, känns det?

– Visst är den äldre än konkurrenterna, vilket märks, men Saaben klarar sig ändå riktigt bra. God komfort och spänstigt chassi, om än inte Aero-spänstigt. Den är lika skön att köra som tidigare och turbofyran på 220 hästkrafter och 350 newtonmeter ger bilen bra med skjuts.

Vi har ju fått höra vad den kostar, men kan du friska upp våra minnen?

– Självklart! 279000 kronor kostar Saab 9-3 Aero Sedan och då har du att välja mellan svart eller silvergrå karossfärg och två olika fälgar, inget mer. Lägg till 10000 kronor och den manuella lådan byts ut mot en automatlåda. Det nya infotainmentsystemet finns än så länge inte i bilen, men du kan få ett enklare system med bland annat bluetooth eftermonterat hos en Saab-verkstad.

– Din nya Saab går bara att beställa på nätet och hämtar ut den gör du vid Stallbacka-fabriken i Trollhättan.

Allt om ”nya” Saab 9-3 Aero Sedan, alla nyheter och hur den är att köra får du läsa i Teknikens Värld nummer 7/2014 finns tillgänglig i butik från och med 13 mars. Vill du få tidningen tidigare än så och dessutom till ett lägre pris ska du absolut slå ett öga på vårt kanonerbjudande här.