Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Saab 9-3 Mark III by Gray DesignSaab 9-3 Mark III by Gray DesignSaab 9-3 Mark III by Gray Design
Saab 9-3 Mark III by Gray Design

Nya Saab 9-3 tolkad med arv från Ursaab

Någon ny Saab 9-3 i modellens rätta bemärkelse fick vi aldrig se och det återstår att se vad Nevs har att komma med. Här har vi i alla fall en tolkning av nya 9-3, gjord av designern Eduard Gray som har tagit fasta på Saabs arv.

Eduard GrayEduard GrayEduard Gray
Eduard Gray

Eduard Gray är en designer med ett hjärta som bankar för Saab. Inte bara bor han i närheten av Trollhättan, han har också många i sin bekantskapskrets som påverkades av Saabs nedläggning. Själv påverkades han också till sist då hans uppdragsgivare försvann på grund av Saab-konkursen.

Eduard säger till teknikensvarld.se att han länge har velat göra någonting med Saabs formspråk. Förtroendet för udda lösningar är lågt, åtminstone om man ville se ett Saab sälja många bilar för överlevnad. I stället tror Eduard på ny teknik i symbios med det fina arv Saab sedan årtionden tillbaka. Ursaaben är märkets starkaste kort enligt Eduard och det har han tagit till fasta i hur han ser på nya 9-3 som aldrig blev av, åtminstone inte när Saab var Saab eller när Victor Muller hade Saab.

Mest tydligt från Ursaaben är profilen Eduard gett sin 9-3, en profil som kommer från Saabs arv inom flyget. Ursaab hade en luftmotståndskoefficient på 0,32, en siffra som var himmelsk på den tiden och som står sig riktigt bra än i dag.

Andra tydliga Saab-detaljer är den horisontella ribban i grillen, det kilformade vecket på huven som på Eduards bil rundats av längst fram och sidofönstrens profil. Men det finns även modernare Saab-attribut, exempelvis frontspoilern med sina luftintag, bakljusrampen och det breda bromsljuset med lysdioder som horisontellt löper över baken. En egen detalj som Eduard adderat är ensamt, centralt placerat ändrör.

På frågan vilken drivlina Eduard skulle vilja se i sin 9-3 svarar han:

– Jag tror stenhårt på Nevs och eldrivna bilar, så det är klart för mig att denna bil kommer att drivas med hjälp av Nevs nya, elektriska drivlina.  En annan anledning till att använda eldrift är mina sportiga linjer som gör baksätet väldigt lågt, och jag tror att elmotordrivlinan skapar möjlighet för mer extrema drag utan att offra för mycket av annat, till exempel komfort, berättar han för teknikensvarld.se.

Vad tycker du om Eduard Grays tolkning av nya Saab 9-3, generation tre, som aldrig blev av?