100427-nya saab 9-5 combi

Nya Saab 9-5 Combi smyger fram

Nya Saab 9-5 är i sedanutförande presenterad för ett bra tag sedan. Det många nu går och väntar på är försäljningsstarten samt presentationen av kombimodellen. Sistnämnda kan vi nu få en försmak av tack vare en något suddig ”läcka”.

På Frankfurtsalongen i höstas avtäcktes en av många efterlängtad bil – nya Saab 9-5. Försäljningen av Saabs nya femmetersbil sätter igång i juni. En än mer efterlängtad bil får man nog anse nya 9-5 Combi (eller SportCombi) vara. Denna karossversion har inte ens presenterats av Saab ännu. Det enda vi egentligen har sett är spionbilder på en väl maskerad bil samt en bild som sades vara läckt och som starkt misstänktes vara fixad i Photoshop.

Nu har det läckt ut ännu en bild där vi får se nya 9-5 Combi halvt i profil, snett framifrån. Bilden ser ut att vara hastigt fotograferad av exempelvis en mobilkamera under vad ser ut att vara en PowerPoint-presentation, eller möjligtvis plockat ur en katalog. Att bilen ser lite skev ut på sina ställen skulle kunna förklaras av att fotografen plåtade under rörelse.

Av bilden kan vi utläsa att kombiversionen ser likadan ut som sedanversionen från nosen till C-stolpen (bortsett från takräcket som löper från A-stolpen och bakåt). Därefter skiljer det sig. Bakre sidorutorna har samma grundform som de som finns på 9-5 SportCombi i dag. Det vill säga ”kilformade” med svärtade D-stolpar som får hela bakrutepartiet att se ut att vara gjort i ett enda stycke. Det skapar ett sportigt intryck när man ser bilen bakifrån.

Nya Saab 9-5 Combi (med tanke på att de plockat bort Sport i SportSedan så förmodar vi att SportCombi blir Combi) lanseras om ungefär ett år efter sedanmodellen. Vi räknar alltså med att se den i bilhallarna i slutet av våren 2011.

Nya 9-5 Sedan kostar från 311 000 kronor vilket skulle ge oss en prislapp på 9-5 Combi som landar på 319 000 kronor. Då tar vi hänsyn till Saabs kombitillägg som de använder sig av i dag.

Motoralternativen i kombin lär bli desamma som i sedanmodellen som vid lanseringen kan förses med antingen en dieselmotor (TiD4) på 160 hästkrafter alternativt någon av följande bensinmotorer:

Turbo4      med 180 hästkrafter

Turbo4      med 220 hästkrafter

Turbo6      med 300 hästkrafter

Fyrhjulsdrift (XWD) finns som tillval till Turbo4 med 220 hästkrafter samt är standard i Turbo6. Alla motoralternativ, exklusive Turbo6, finns att få med manuell alternativt automatiskt växellåda. Turbo6 finns enbart med automatlåda.

Läs mer