Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090506-direkt-saab-9-5090506-direkt-saab-9-5090506-direkt-saab-9-5
090506-direkt-saab-9-5

Nya Saab 9-5 – direktrapport från första provkörningen

Testchef Hans Hedberg befinner sig för närvarande i Västergötland. Som en av de första svenska motorjournalisterna har han fått en första provsmak av nya Saab 9-5. Första intrycket: Stor, tajt och mycket bra.

Som en av tre inbjudna medier har Teknikens Värld i form av testchef Hans Hedberg fått provköra Saabs kanske allra viktigaste modell hittills – Nya Saab 9-5 . På klassiska Saab-sträckor i Västergötland bjuder Saab på en första smygtitt och provkörning på nya 9-5. Men än är det mycket hemlighetsmakeri. Saab vill inte bara visa upp bilen för allmänheten utan syftet är även att få respons från motorpressen så att eventuella ändringar kan göras innan den slutliga lanseringen. Bilen är fortfarande väl maskerad med tejp och interiören får absolut inte fångas på bild. Än så länge får vi hålla till godo med Hedbergs rapport.

– Det är väldigt mycket Saab-känsla inuti. Saab har som vanlig jobbat mycket med att skapa en cockpitkänsla, och det har de gjort mycket bra. Det är viss inspiration från Audi blandat med funktionaliteten från Volvo. För att vara en förseriebil sitter allting mycket bra ihop, säger Hans Hedberg över telefon.

Enligt Hedberg är den provkörda bilen en av de bäst hopsatta förseriebilar han någonsin har kört. Allt känns tajt och elektroniken fungerar som den ska. Inga felmeddelanden. Det första intrycket är kort och gott: Stor!

– Baksätet är mycket generöst. Man får böja lite på nacken för att ta sig in på grund av den låga takprofilen men väl på plats är baksätet klassledande, säger Hedberg.

Den långa bilen har även stor långresepotential. Enligt Hedberg är chassit välkalibrerat och exakt. Styrningen är lätt och inte alls så trubbig som ofta är fallet med de sportiga konkurrenterna.

Mer information om nya och viktiga Saab 9-5 finns att läsa i nästa nummer (nr 12) av Teknikens Värld.

TV-TV