Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
101021-nya saab 9-5
101021-nya saab 9-5
101021-nya saab 9-5
101021-nya saab 9-5 Foto: Andreas Libell

Nya Saab 9-5 ska redan uppdateras

Nya Saab 9-5 har knappt börjat säljas förrän det nu kommer uppgifter om att Saab tänker uppdatera och förbättra bilen redan till nästa sommar. Bilen håller helt enkelt inte tillräckligt med premiumklass.

Det är brittiska tidningen What Car? som berättar att Saabs övergång från GM inte gick helt friktionsfritt (det känner vi visserligen redan till) och att det har påverkat slutresultatet av nya 9-5.

Nya Saab 9-5 har varit i blickfånget bra länge och förväntningarna har varit högt ställda, både hos folket och hos media. I Teknikens Världs test av nya 9-5 fastnade vi för bilen och ansåg att den är ett rejält lyft för biltillverkaren från Trollhättan, men att bilen ändå saknar vissa bitar för att sitta som en smäck. Bland annat tyckte vi att den känns lite spinkig och inte når upp till tyskarnas kvalitetskänsla och att man finner en del Opel-detaljer. Saab har ju som bekant haft Audi A6 som riktpinne under utvecklingen av nya 9-5, ändå når man inte upp till den ”premiumkänsla” som tysken besitter. Men som helhet i testet slår den ändå A6 knappt, dock inte nya BMW 5-serie och Mercedes E-klass.

Vårt test samt andra motortidningars – främst utländska – test av nya Saab 9-5 har enligt What Car? fått Saab att reagera. Enligt den brittiska tidningen, som har varit i kontakt med Saabs globala produktchef Christopher McKinnon, kommer 9-5 därför att uppdateras redan till nästa sommar. Det man har för avsikt att göra är att uppgradera instrumentpanelen och andra interiöra detaljer för att bli ståndsmässig i kampen mot Audi, BMW och Mercedes.

Dessutom avslöjar Christopher McKinnon att man ska se över bilens väg- och köregenskaper som en följd av den kritik What Car? riktade efter sitt test. Dessa egenskapsförändringar kommer att infalla samtidigt som de interiöra uppdateringarna.

För att höja kvaliteten på nya Saab 9-5 kommer man också – från topp till tå – att granska alla komponentleverantörer som hängt med sedan GM-tiden.

Frågan är vad alla som nyligen har beställt eller köpt en ny Saab 9-5 känner inför detta beslut.
Missa inte att läsa
Teknikens Världs test av nya Saab 9-5 där den ställs mot Audi A6, BMW 5-serie och Mercedes E-klass.

Test

Läs mer