Seat Arona officiell – fakta och bilder
En liten suv ligger helt rätt i tiden. Det gör även Seat – till slut. Här är nya Arona.
Seat har varit helt bortspelade i suv-segmenten fastän man hade sin första konceptsuv klar 2007. Någon produktionsbil kom inte förrän 2016 då Ateca gjorde debut. Med den gjorde Seat ett kanonår och visade svarta siffror i bokföringen för första gången på nio år.
Nu kommer Seats andra suv: Arona. En modell som liksom Ateca bygger på Volkswagens MQB-plattform (om än den nya versionen A0, för mindre modeller) men sätts ihop i hemlandet Spanien och inte i Tjeckien som sitt större syskon. Arona mäter 414 cm på längden mot Atecas 436 cm och har med andra ord mer gemensamt med nyligen lanserade Ibiza storleksmässigt. Till utseendet påminner dock Arona om mer Ateca. Ett utseende vi även kan vänta oss på den stora suven som kommer nästa år.
Arona är 7,9 cm längre än Ibiza och 9,9 cm högre. Sittpositionen är 5,32 cm högre för bättre sikt och lättare insteg. Bak har sätet höjts med 6,2 cm jämfört med Ibiza. För att det inte ska bli trångt för huvudena har takhöjden höjts med 3,7 cm fram och 3,3 cm bak jämfört med Ibiza. Under skalet har fjädringen ökats på med 1,5 cm.
Arona ska ha samma infotainmentsystem och förarassisterande system som övriga nya Seat-modeller. Det innebär saker som åttatums pekskärm, trådlös mobilladdning, adaptiv farthållare, hill hold control, trötthetsvarnare, helljusautomatik, autobroms, backkamera, nyckellöst system, dödavinkelnvarnare och parkeringsassistans.
Arona kommer i de bekanta utrustningsgraderna Reference, Style, FR och Xcellence där FR erbjuder fyra körlägen: Normal, Sport, Eco och Individual.
Invändigt hittar vi en form vi känner igen från nya Ibiza även om färger och material ska vara specifika för just Arona. Förarmiljön är ergonomiskt utarbetad och lätt vinklad mot föraren efter Seats koncept High Console. Modellen ska kunna skräddarsys på en rad punkter och karossens olika delar kan fås i olika kulörer, 68 kombinationer finns att välja på.
Tre bensinmotorer på 95, 115 och 150 hästkrafter finns att välja på där de två först nämnda har tre cylindrar och den sista fyra. Till dessa kopplas en femväxlad manuell låda till den motorsvagaste varianten och en sexväxlad alternativt en sjustegad DSG-låda till mellanalternativet. 150 hästars-motorn är parad med en sexväxlad manuell låda och finns bara i FR-utförande. En dieselmotor på antingen 95 eller 115 hästar finns också där den svagare finns med femväxlad manuell låda eller sjustegad DSG medan den starkare är kopplad till en sexväxlad manuell låda. Alla nämnda motorer och lådor känner vi sedan tidigare.
Mer tekniska detaljer får vi inte veta just nu, den "riktiga" premiären av Arona sker under höstens bilsalong i Frankfurt.
För vem är Arona då byggd? Jo, för den som tycker att åldern bara är en siffra. Det är en bil för deras livstil, en bil som passar både i stan och på landet. En bil som är fylld med teknik, komfortabel, rymlig (400 lådliter i skuffen), dynamisk och passar för alla ändamål. Det där var Seats egna ord, ska vi väl understryka.
Arona är märkets tredje release i år efter uppdaterade Leon och nya Ibiza. Seat har investerat 3,3 miljarder euro för åren 2015 till 2019 då en nyhet ska presenteras var sjätte månad framöver.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se