Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Vista Diferent S.L.

Nya Seat Leon Cupra officiell – starkaste spanjoren hittills

Med 280 hästkrafter och 0-100 km/h på 5,7 sekunder är nya Leon Cupra Seats starkaste och snabbaste modell hittills. Med det finns ett alternativ för den som kan nöja sig med lite mindre fart.

Seat visar nu toppmodellen i nya Leon-uppställningen. Precis som för tidigare Leon-generationer är det Cupra-namnet som pryder den starkaste och snabbaste modellen. Den här gången betyder Cupra-tillägget att Leon får en 2,0-litersmotor som ger maximalt 280 hästkrafter och 350 newtonmeter i vridmoment.

 Motorn är i grunden samma turboladdade 2,0 TSI-motor som sedan tidigare finns i Audi S3 där den tillåts utveckla 300 hästkrafter och 380 newtonmeter. Nymodigheten består i en kombination av direkt och indirekt insprutning. I mellanregistret används indirekt insprutning som ger lägre förbrukning men vid högre belastning slår motorn över till direkt insprutning. Nya Leon Cupra ska dra 0,66 l/mil vid blandad körning och ta sig från 0 till 100 km/h på 5,7 sekunder utrustad med DSG-växellåda. Med vanlig sexväxlad manuell tar det en tiondel längre.

 Den som tycker att det är onödigt med så mycket kraft kan välja Leon Cupra 265 som är nedskruvad till 265 hästkrafter. Vridmomentet och förbrukningen är det samma som för 280-hästarsversionen.

 Oavsett vilken Cupra man väljer är dynamiskt chassi (DCC), progressiv styrning och LED-strålkastare standard. Standard är även en främre mekanisk diffbroms som i extremfall kan styra 100 procent av kraften till ett hjul samt Cupra Drive Profile som låter förare göra flera inställningar som påverkar styrning, gasrespons och stötdämpare. Med Sport-läget aktiverat förstärks motorljudet artificiellt.

 Leon Cupra går att känna igen på de stora luftintagen i fronten, LED-strålkastarna, den diffuserliknande bakdelen och de två ovala avgasutblåsen. Lättmetallfälgarna är exklusiva för Cupra, liksom röda bromsok. Cupra 280 särskiljs lite extra genom större 19-tumsfälgar, en liten spoiler på taket, svarta ytterbackspeglar och Cupra-text på bromsoken.

 Leon Cupra kommer till Sverige i april. 265 hk-versionen kostar från 269 900 kronor medan Cupra 280 börjar på 282 900. Sexväxlad DSG kostar 14 500 kronor extra.