Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Seat Leon Cupra R officiell med 310 hästkrafter

Starkare än någon annan tidigare Seat-modell är nya Leon Cupra R som har världspremiär på bilsalongen i Frankfurt.

Inte ens ett år fick Seat Leon Cupra, efter sin kraftuppdatering, leva med att vara märkets starkaste modell. De 300 hästkrafterna den mäktar med övertrumfas nu av nya Seat Leon Cupra R som levererar 310 hästkrafter – om bilen är manuellt växlad. Är nya Leon Cupra R utrustad med DSG-dubbelkopplingslåda är effekten neddragen till 300 hästkrafter jämnt. Oavsett typ av låda är det sex växlar och framhjulsdrift som gäller. Söker man fyrhjulsdrift får man nöja sig med 300 hästkrafter i Leon Cupra ST 4Drive DSG6, då blir man alltså utan R. Som plåster på såren får man större lastutrymme ”på köpet”.

310 hästkrafter kanske du känner igen från en koncernkollega till Leon Cupra R? Jo visst, det är samma effektuttag som Volkswagen Golf R har sedan ungefär ett halvår tillbaka, men till skillnad från sin eldiga spanjor till syskon har tysken 310 hästkrafter oavsett växellåda (Golf R:s DSG-låda är för övrigt sjuväxlad). Dessutom är tysken fyrhjulsdriven.

Kanske nya Seat Leon Cupra R blir mer eftertraktad än Volkswagen Golf R? Medan sistnämnda är till för alla kommer Leon Cupra R endast att tillverkas i 799 exemplar. De lär gå åt rykande snabbt.

I slutet av 2017 startar försäljningen men oklart till vilket pris. Leon Cupra utan R kostar i Sverige från 310 900 kronor med manuell låda och från 325 900 kronor med DSG-låda.

Får man tag på ett av de 799 exemplaren får man en bil som inte enbart är 100 hästkrafter starkare än sin föregångare som vi körde 2002 utan också skiljer sig från den beskedligare Leon Cupra genom att vara lite aggressivare i fronten samt med extra detaljer i kolfiber i front, rumpa och längs kjolpaketen på sidorna. Dessutom ingår R-emblem och kopparfärgade backspegelkåpor.

Men allt handlar inte om visuella förändringar, förutom drivlinejusteringarna har framhjulens cambervinkel förändrats medan det adaptiva DCC-chassit, Brembo-bromsarna och avgassystemet modifierats för att vara än mer åt det sportigare hållet.