Nya Skoda Citigo – tre snabba från provkörningen

PeO Kjellström åkte den långa vägen till Portugal för att köra nya Skoda Citigo. Jag ringer upp och undrar om det var värt restiden?

Hallå PeO! Läget i Portugal med Skoda Citigo?

– Förträffligt. 17 grader varmt och strålande sol. Karneval på gator och torg i kväll i Lissabon men vi har fullt upp. Ja, Skoda Citigo är som att möta en gammal bekant. Det är ju i stort sett exakt samma bil som Volkswagen Up som jag redan kört. Skodan är dock femdörrars och det är den modellen Skoda Sverige satsar på.

Men intrycket består från Up. En duktig liten krabat som inte gör bort sig vare sig i stadstrafk eller på landsväg.

Den måste väl bli billigare än Volkswagen Up?

– Ja, den borde i alla fall bli det. Men produktionskostnaderna är ju desamma. Up och Citigo, plus Seat Mii, tillverkas på samma lina i Bratislavia, Slovakien. Volkswagen Up har ett ingångspris på 106 900 kronor för Move Up med 60 hästars motor och tre dörrar.

Volkswagen har bättre andrahandsvärde än Skoda, även om de ryckt upp sig på den fronten, så ska man hämta hem en affär att köpa Skoda istället måste den bli billigare. Men vi vet inte heller vilken utrustningsnivå Skoda får.

Men inga svenska priser är tydligen satta då?

– Nej, inga offentliga priser, men jag tror Skoda gör sitt yttersta för att få ett lågt pris men de säger själva att det blir ”tight”. Svensk introduktion blir i slutet av augusti, priset kommer två månader innan.

OK, tackar för det. Syns när du kommer hem, PeO!Merom Skoda Citigo kan du läsa om i nummer 8/2012 som finns i butik 29 mars.