Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Skoda Octavia avslöjad!

Någon råkade trycka på musknappen på tok för tidigt, därför är nu nya Skoda Octavia avslöjad till utseendet.

I förra veckan släppte Skoda de första skisserna som visar vad nya Octavia-generationen har att bjuda på i formväg. De smått detaljöverdrivna bilderna gav oss en extra dimension till alla de spionbilder som vi publicerat under de senaste månaderna. Tjeckernas avsikt har varit att hålla oss på halster till den officiella avtäckningen senare i höst, men den tanken kan de nu släppa i och med att nya generationen har avslöjats.

Bilden ovan kommer från Skodas onlinekonfigurator (bilbyggarfunktion), och försvann lika snabbt som den dök upp. Men Internet är Internet, inget passerar obemärkt förbi. Råkar någon publicera något som inte ska publiceras får hela världen oftast reda på det, och det snabbt. Bilden kommer från tjeckiska sajten autorevue.cz.

Vad vi ser är alltså halvkombivarianten av nya Octavia. Fronten uppvisar tydliga drag av det formspråk som lillebror Scala nyligen introducerades med. Huven har samma former och linjer, grillen ser identisk ut, så även större delen av stötfångarpartiet inkluderat frontspoilern. Den stora skillnaden i fronten mellan nya Octavia och Scala är strålkastarna. Octavias är betydligt smalare på höjden, de ”kisar” mer.

Foto: CarPix

Även dörrbladen med tillhörande veck ser ut som på Scala. Det är först när man närmar sig C-stolparna som större skillnader kan noteras. Tyvärr får vi inte se bakänden av nya Octavia i dag men vi kan tänka oss att uppdaterade Superbs bakparti, med den nytillkomna horisontella kromlisten, är en vägledning.

Den tjeckiska sajten skriver att båda halvkombin och kombin av nya Octavia har världspremiär på Nationalgalleriet i Prag måndagen den 11 november. Produktionen av kombiversionen sägs komma igång vid skiftet mellan november och december, det vill säga under vecka 48. Den försäljningsmässigt betydligt mindre intressanta halvkombin ska enligt uppgift nå samma produktionsmässiga status först i mars nästa år.

Notera den korta, lilla växelväljaren i nya Octavia.Notera den korta, lilla växelväljaren i nya Octavia.Notera den korta, lilla växelväljaren i nya Octavia.
Notera den korta, lilla växelväljaren i nya Octavia. Foto: CarPix

Tar vi ovanstående uppgifter i beaktning bör nya Octavia Combi finnas hos bilhandlarna inte allt för lång tid in på 2020.

Vid premiären om tre veckor presenteras förmodligen laddhybridversionen av Octavia som kommer att gå under namnet Octavia iV. Det är sagt att nya Octavia även, vid sidan om traditionella bensin- och dieselmodeller, ska erbjudas i utföranden som mildhybrid.