Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Skoda

Nya Skoda Octavia säljs nu i Sverige från 268 900 kronor

Nya Octavia är nu beställningsbar både som halvkombi och kombi. Motorutbudet utgörs till en början endast av 150-hästarsmotorer med antingen diesel eller bensin som drivmedel. Levererans till kund förväntas bli i mars.

En av Sveriges mest populära kombimodeller är snart i Sverige. Med prispålägg på 5 500 kronor kostar den från 274 400 kronor. Det gäller bensinverisonen (TSI 150) med manuell låda. Med diesel (TDI 150) och automat (7-växlad dubbelkopplingslåda) landar priset på 313 700 kronor. I båda fallen ingår utrustningsnivån Style som ger en ganska välutrustad bil med bland annat adaptiva LED-strålkastare, eluppvärmd ratt, trådlös Apple CarPlay och nyckellöst system. Senare kommer en lägre utrustningsnivå, Ambition, samt både starkare och svagare motorer. Billigast kommer 1,0 TSI 110 hk att bli. Dyrast i sin tur blir RS-versionen som smygpresenterades tidigare i veckan, en modellversion som blir en laddhybrid med 245 hästkrafter.

Den kanske mest intressanta modellen i utbudet blir laddhybriden med 13 kilowattimmars batterikapacitet: Octavia iV. Den saknar pris i nuläget men kommer att bli beställningsbar i sommar.

PROV: Vi kör nya Skoda Octavia – så här bra är den

Halvkombi finns för den som inte önskar kombi, eller Combi som det stavas på Skoda-språk. Foto: Skoda

Jämför vi de presenterade priserna rakt av med gamla Octavia som fortfarande säljs är prispåslaget 18 400 kronor för TSI 150 med halvkombikaross och 25 200 kronor för TDI 150 DSG. Även det nämnda pristillägget för kombikaross har ökat med 1 100 kronor. Trots det bör det ändå nämnas att 5 500 kronor fortfarande är ett rimligt tillägg, andra märken exempelvis Mercedes tar 13 000 kronor extra för en C-klass Kombi jämfört med en sedan.