Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: CarPix

Nya Skoda Octavia visas nästa månad

Nu bekräftar Volkswagen-gruppens produktionschef att de ska visa upp nya Skoda Octavia redan nästa månad och att den stora premiären är förlagd till Genèvesalongen och försäljningsstarten strax därefter.

Det var i slutet av augusti i samband med bilsalongen i Moskva som vi kunde berätta att en helt ny generation Skoda Octavia ska presenteras redan i november som bara är tio dagar bort. Det var Volkswagens representanter på plats i Moskva som delgav informationen.

 På bilsalongen i brasilianska Sao Paulo som öppnade i helgen befinner sig Volkswagen-gruppens produktionschef Michael Macht. Där höll han i går ett föredrag som innehöll en bekräftelse om att nya Octavia verkligen ska visas upp för allmänheten nästa månad. Därefter blir det stor publik världspremiär på bilsalongen i Genève i mars nästa år. Försäljningen sätter igång kort därefter.

 Precis som vi skrivit om tidigare baseras nya Skoda Octavia på Volkswagen-gruppens nya MQB-plattform (samma som nya A3, Golf och Leon), i det här fallet versionen med lång hjulbas. Med andra ord kommer Octavia att bli större än vad modellen är i dag. Drygt två decimeter längre med en totallängd omkring 4,8 meter.

 Utöver större innerutrymmen finns den en annan anledning av man väljer förstora Octavia. Den anledningen stavas Rapid, Skodas nya modell som storlekskategoriseras mellan Fabia och Octavia men som storleksmässigt ligger ganska nära dagens Octavia. På så vis gör man valet enklare för kunderna.

 Skoda Octavia, som i år tappat nästan en femtedel av sin försäljning i Sverige jämfört med förra året, kommer som vanligt att erbjudas i halvkombi- och kombiversion.

 Under huven blir det flera olika bensin- och dieselalternativ, flertalet av dem hämtade från nya Volkswagen Golf. Värstingen blir RS-versionen som sägs ha premiär på Goodwood Festival of Speed nästa sommar. Den lär få 220 hästkrafter eller mer. En RS-diesel sägs också vara på tapeten. Räkna också med hybrid- och elversioner av nya Octavia.

 Nedan kan du se de senaste spionbilderna som visar nya Octavia som lär få en hel del av formspråket som Rapid införde tidigare i år.