Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya Skoda Rapid – första bilden

En ny kompakt bilmodell ska presenteras av Skoda under slutet av året. Nu visar man en första bild och nog känns formen igen från konceptet Vision RS.

Skoda visar nu en första bild på sin nya kompakta bilmodell som ska göra debut under slutet av året. Egentligen är det inte mycket att skriva hem om då vi sett en väldigt lik silhuett tidigare i form av Vision RS under den just nu pågående Parissalongen. Konceptet visade upp tre saker: märkets framtida laddhybridteknik och designspråk samt en ny modell – den vi nu ser på teaserbilden ovan.

Konceptet Vision RS visades upp under Parissalongen.Konceptet Vision RS visades upp under Parissalongen.Konceptet Vision RS visades upp under Parissalongen.
Konceptet Vision RS visades upp under Parissalongen.

Bilen har fem dörrar och är av typen Spaceback och med högsta sannolikhet handlar det om en ny generation av modellen Rapid. Den nya modellen ska baseras på A0 MQB-plattformen, alltså en utveckling av MQB-plattformen som hängt med sedan 2005. Först ut med den uppdaterade versionen var Seat Ibiza 2017 och plattformen utgör även grunden för aktuella Volkswagen T-Cross. Nya Rapid blir första Skoda-modell att använda sig av A0 MQB.

Med nya Rapid kommer även ett nytt formspråk och ny teknik som väntas dyka upp hos framtida Skoda-bilar. Förra generationen Rapid fanns i Spaceback- och i femdörrarsutförande, det återstår att se om vi får se nya generationen i det sistnämnda snittet. På svenska marknaden dominerade (nåja) Spaceback-versionen även om vi i vår senaste provkörning av bilen 2017 tyckte att ett klokare val var Fabia Combi.

Förra Skoda Rapid i femdörrarsutförande.Förra Skoda Rapid i femdörrarsutförande.Förra Skoda Rapid i femdörrarsutförande.
Förra Skoda Rapid i femdörrarsutförande.

Modellnamnet Rapid är liksom Skodas flesta busgammalt och användes första gången 1935 även om versionen från 1980 med svansmotor och coupékaross är den de flesta känner från förr.